Quantcast
Μείωση φορολογίας για τον τουριστικό κλάδο ζητεί ο ΣΕΤΕ - enikonomia.gr
share

Μείωση φορολογίας για τον τουριστικό κλάδο ζητεί ο ΣΕΤΕ

δημοσιεύτηκε:

Το θέμα της επαναφοράς των φορολογικών συντελεστών για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα έθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας σε εκδήλωση για τον τουρισμό της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τον ΣΕΤΕ και την Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, «μόνο με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο τουριστικός τομέας να δώσει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση στα έσοδα του κράτους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, η προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, πλήττουν ασταμάτητα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας διεθνώς.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις του τελευταίου έτους έχουν επιβαρύνει το «καλάθι του τουρίστα» περισσότερο από 10%, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων με επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε, πέραν των επιβαρύνσεων στο προϊόν και στον πελάτη πρέπει να σταματήσει και η φοροεπιδρομή στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε ότι εκτός από τις αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση της εξαίρεσης από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχείων, δηλαδή στα εργαλεία δουλειάς τους, είναι ένα ολέθριο μέτρο για μεγάλο αριθμό μονάδων.

Στην εκδήλωση που παραβρέθηκαν περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες του τομέα, μέλη του ΣΕΤΕ αλλά και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Βαμιεδάκης αναφέρθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, στη σημαντική αύξηση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Κρήτη σε επίπεδο αφίξεων αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στο νησί από 2,5 εκατ. το 2010 έφθασε πέρυσι τα 3,5 εκατ. Κορυφαίες αγορές για την Κρήτη αποτελούν η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Νορβηγία. Επίσης, έκανε μνεία στη νέα διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας για τον τουρισμό, η οποία θα αναδείξει 8 θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αυτές είναι η μοναδική φύση, ο ήλιος και η θάλασσα, ο πολιτισμός και οι μύθοι, τα τοπικά προϊόντα, η κρητική κουζίνα, οι εξαιρετικές παροχές, η φιλοξενία και η ασφάλεια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.