Quantcast
Στα «σκαριά» ο ηλεκτρονικός «Τειρεσίας» χρέους - περιουσίας για τους κακοπληρωτές - enikonomia.gr
share

Στα «σκαριά» ο ηλεκτρονικός «Τειρεσίας» χρέους – περιουσίας για τους κακοπληρωτές

δημοσιεύτηκε:

Πλατφόρμα, στην οποία θα γίνεται αναλυτική χαρτογράφηση του συνολικού χρέους αλλά και της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για ιδιώτες, ετοιμάζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, που θα λειτουργεί σαν ένας «Τειρεσίας» χρέους-περιουσίας, θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον κάθε δανειολήπτη, στο αν μπορεί να δανειοδοτηθεί, να ρυθμίσει την οφειλή του κλπ.

Δηλαδή το σύστημα θα «σκανάρει» τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και τη συχνότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις οφειλές του, είτε πρόκειται για δάνεια, είτε για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Διαχείριση

Πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει, σύμφωνα με το Έθνος, σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, κυρίως όμως θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνολικού χρέους των επιχειρήσεων μέσα από λύσεις-πακέτο.

Η πρόταση για τη δημιουργία του credit bureau περιλαμβάνεται -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- στην επικαιροποιημένη μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κατάσταση όλων των «κόκκινων» δανείων και τους ενδεικνυόμενους τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.


Η εν λόγω μελέτη που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, δίνει επίσης έμφαση στον εντοπισμό των «στρατηγικά» κακοπληρωτών.

Στο θέμα αναφέρεται στέλεχος του ΤΧΣ και όπως λέει, θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις για ρύθμιση των δανείων τους να υποχρεώνονται από κάποιου είδους δικαστικό συμβούλιο, να προχωρήσουν σε διευθέτηση της οφειλής τους. Δηλαδή αν οι προτάσεις ρύθμισης αναιτιολόγητα απορρίπτονται από τον δανειολήπτη, τότε θα παρεμβαίνει το δικαστικό συμβούλιο και η απόφασή του θα είναι δεσμευτική για να προχωρήσει η ρύθμιση.

Εδώ είναι κομβικής σημασίας η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς θα πρέπει να συσταθεί ένα εξειδικευμένο σώμα δικαστικών λειτουργών, που θα «τρέξουν» με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις. Σημειώνουμε ότι μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού τύπου -σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά-, αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Και ακόμα να εισαγάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ «ακέφαλο» είναι από χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τις παραιτήσεις των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (διευθύνων σύμβουλος Α. Ξενόφος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτσός και μέλος, εκπρόσωπος της ΤτΕ Αν. Γάγαλης), που αποχώρησαν από τις θέσεις τους την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Μέχρι να εκλεγεί η νέα διοίκηση, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε να συνεχιστεί η διοίκηση του ΤΧΣ, ακόμα και για καθημερινές πράξεις, όπως είναι η υπογραφή για τη μισθοδοσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να δοθούν προσωρινές αρμοδιότητες, σε δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου, εις εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Μιχελής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως εκπρόσωπος της ΤτΕ στο ΤΧΣ θα προταθεί ο Δημήτρης Φραγγέτης, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Εκκαθαρίσεων της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας και στη συνέχεια ήταν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.