Quantcast
Πρόσληψη με το επίδομα ανεργίας - enikonomia.gr
share

Πρόσληψη με το επίδομα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Από την Αργυρώ Μαυρούλη

Την πρόθεση για υλοποίηση νέου προγράμματος επιδότησης
10.000 ανέργων για την απασχόλησή τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν
σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, και ο Υπουργός Εργασίας,
Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνάντηση που είχαν με τους προέδρους όλων των επιμελητηρίων
της χώρας και τους προέδρους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Βασίλη Κορκίδη και
Γιώργο Καββαθά.


Το πρόγραμμα θα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια. Οι άνεργοι θα
προσλαμβάνονται, θα εξακολουθούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ
και οι εργοδότες θα οφείλουν να πληρώνουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση
του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.


Όπως επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, το
επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα απασχόλησης. Οι επιχειρηματίες μετά τη
λήξη του προγράμματος θα οφείλουν να προσλάβουν τους ανέργους για τρεις μήνες και ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί ως και 90% τις ασφαλιστικές
τους εισφορές.






Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε, επίσης ότι: «Ο στόχος μας είναι διττός. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας. Τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν, ιδιαίτερα, οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός, που ευνοούσε τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Μέχρι τότε όμως, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανέργους στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προωθώντας τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες υποστηρίζουμε με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία δεν είχαν συνδεθεί, όπως θα έπρεπε, με τις ανάγκες της αγοράς, που καθορίζει πόσες προσλήψεις θέλει να κάνει, σε ποιους κλάδους και σε ποια επαγγέλματα, εμείς, ως κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε και θεσμοθετήσαμε το μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και πλέον τα προγράμματα που βγαίνουν για τους ανέργους, στηρίζονται στο τί χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά Περιφέρεια. Η κατάρτιση, επίσης, συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον έξι μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη».

«Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση, να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή, είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας» συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου.



ΓΣΕΒΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας


«Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, «οι μικρές επιχειρήσεις, εάν προσλάβουν έναν άνεργο, ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών.

Οι προϋποθέσεις, για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι:

Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού τρεις μήνες, πριν την έναρξη του προγράμματος.

Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα τριών μηνών, μετά τη λήξη της επιδότησης».

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι το μέτρο από μόνο του δεν θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα αναβαθμίσει τη δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα είναι και στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και με την πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.000 ανέργων» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.