Quantcast
Μάχη με τον χρόνο για το νέο ασφαλιστικό υπερταμείο - enikonomia.gr
share

Μάχη με τον χρόνο για το νέο ασφαλιστικό υπερταμείο

δημοσιεύτηκε:

Στον «αέρα» βρίσκεται η ολοκλήρωση της ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έως τις 31 Δεκεμβρίου, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση οργανισμών αλλά και τους εκπροσώπους της βορειοϊρλανδικής εταιρείας NICO που έχει αναλάβει την οργάνωση του φιλόδοξου εγχειρήματος να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, μόλις 4 μήνες πριν από την τυπικά καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της ενοποίησης, πραγματοποιείται ημερίδα όπου θα συζητηθούν τα κύρια σημεία-κλειδιά του νέου νόμου που αφορούν τον ΕΦΚΑ, η αποστολή και το όραμα του νέου φορέα καθώς και οι μακροχρόνιοι στόχοι του…

Αν και ο χρόνος πιέζει, φαίνεται από τη θεματολογία της «κλειστής» ημερίδας ότι οι ιθύνοντες της ενοποίησης βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή προς τους συμμετέχοντες (πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ και οι αρμόδιες ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί από το υπουργείο και από την τεχνική ομάδα υποστήριξης της NICO) ο επικεφαλής της ομάδας Τζέρι Φιτζπάτρικ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η ημερίδα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν μελλοντικά και οι οποίες θα σχετίζονται με την οργανωτική δομή και ανάπτυξη του ΕΦΚΑ» και στοχεύει «στο να φέρει κοντά τους αρμόδιους αξιωματούχους του νέου φορέα και βασικούς ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένων και των 11 νέων διοικητικών στελεχών του ΕΦΚΑ».

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ταμείου-μαμούθ με κοινούς κανόνες για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με την Καθημερινή, με τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της περιουσίας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των διοικήσεων των υπό ένταξη ασφαλιστικών ταμείων, ενώ μεγάλες εντάσεις προκαλούν στους εργαζομένους των ασφαλιστικών ταμείων οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διοικητική διάρθρωση του νέου υπερφορέα.

Μάλιστα, με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και παρά το γεγονός ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου η ενοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017, παρατείνεται μέχρι την 31η-12-2017 η διάθεση (διαρκεί ήδη 8 έτη) προσωπικού Τραπεζών, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΡΤ στο ΙΚΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (ασφαλίζει το προσωπικό των πρώην ΔΕΚΟ).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των Ταμείων που έχουν οριστεί ως διοικητικό προσωπικό του ΕΦΚΑ ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί στην υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του νέου φορέα, αλλά όπως αποφασίστηκε θα ενεργούν «παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.