Quantcast
«Ναι» σε όλα από την Αθήνα για να αλλάξει το κλίμα - enikonomia.gr
share

«Ναι» σε όλα από την Αθήνα για να αλλάξει το κλίμα

δημοσιεύτηκε:

Επιχείρηση αναστροφής κλίματος σήμερα από το Eurogroup με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναμένεται να υποσχεθεί υπέρβαση των στόχων του προγράμματος για το 2016 και ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να ταξιδεύει στην Μπρατισλάβα με ένα προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2017 το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 στο 0,7% του ΑΕΠ ενώ η ύφεση της οικονομίας θα είναι οριακή και πάντως χαμηλότερη από το 0,3% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ο στόχος είναι να αναστραφεί το κλίμα δυσπιστίας το οποίο έχει δημιουργηθεί με αφορμή την καθυστέρηση των προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δις ευρώ και το ενδεχόμενο δημοσιονομικών αστοχιών.

Ειδικά για τα 15 προαπαιτούμενα του προγράμματος, θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι:

– Η έγκριση της τελικής σύμβασης την παραχώρηση του Ελληνικού θα γίνει από την Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι και το τέλος του μήνα τουλάχιστον για την Εθνική και την Πειραιώς.

– Θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη του προϋπολογισμού για επιμερισμό κονδυλίου, που θα βοηθήσει την αναδιάρθρωση του προσωπικού και θα καλύψει τις δαπάνες της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, η οποία θα είναι η μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

– Επιταχύνεται όσο είναι δυνατό ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τουλάχιστον ο οποίος θα αναλάβει ποσοστό τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

– O διορισμός του Εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων , μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και την δημιουργία της ΕΔΗΣ ΑΕ , στην οποία θα περάσουν σε πρώτη φάση οι συγκοινωνιακές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Με τις διευκρινήσεις αυτές, θεωρείται ότι καλύπτονται στο σύνολο τους οι απαιτήσεις των δανειστών για τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2.8 δις ευρώ και πλέον θα μένει στην ελληνική πλευρά το βάρος της υλοποίησης.

Στο θέμα της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα παρουσιάσει πιστοποίηση με βάση την οποία μέχρι και το τέλος του Αυγούστου έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες τα 1,6 από τα 1,8 δις ευρώ που εκταμιεύτηκαν μαζί με την δόσης των 7,5 δις ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών.

Συνεπώς η ρήτρα για την διάθεση του 80% της κάθε δόσης πριν εγκριθεί η επόμενη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που προβλέπεται από το τεχνικό μνημόνιο καλύπτεται και με το παραπάνω . Παρόλα αυτά θα υποσχεθεί ότι και τα υπόλοιπα 200 εκ ευρώ θα έχουν διατεθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πιο αμήχανη στιγμή για το έλληνα υπουργό θα είναι στην εκτός ατζέντας συζήτηση που θα γίνει για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ την οποία ετοιμάζεται να προκαλέσει κυρίως η Γερμανία.

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσακαλώτος θα υποχρεωθεί να επαναλάβει την δήλωση του κ. Χουλιαράκη στην Βουλή πριν από λίγες μέρες.

Ότι δηλαδή η ελληνική Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία του 2015 στα οποία βασίστηκε η συμφωνία του προπερασμένου Ιουλίου και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.