Quantcast
Τρέχουν για προαπαιτούμενα και δόση - enikonomia.gr
share

Τρέχουν για προαπαιτούμενα και δόση

δημοσιεύτηκε:

Πρόσω ολοταχώς για να ολοκληρωθούν και τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχει βάλει πλέον το οικονομικό επιτελείο ελπίζοντας ότι η διάρκειας μιας εβδομάδας επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών, δεν θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα.

Το υπουργείο οικονομικών επείγεται να κλείσει το θέμα των ΔΣ των Τραπεζών του υπερταμείου, των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού, αλλά και του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ολοκληρώσει τα μέτρα που αποτελούν «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης και να προχωρήσει στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία από ελληνικής πλευράς ότι τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, αφού η παρουσία του κουαρτέτου των δανειστών από σήμερα στην Αθήνα μπορεί να περιπλέξει αντί να διευκολύνει αυτή τη φάση της αξιολόγησης.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) έφτασαν χθες το βράδυ στην Ελλάδα χωρίς να προηγηθεί η συνηθισμένη προετοιμασία από τα τεχνικά κλιμάκια, αφού δεν έρχονται για επίσημη αξιολόγηση.

Ο στόχος τους είναι να κάνουν μια ανασκόπηση όλων όσων έχουν γίνει από την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουν να μάθουν την απόδοση της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων που ψηφίστηκαν τον Μάιο αλλά και την πρόοδο υλοποίησης των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Θα ενημερωθούν επίσης και για τις προβλέψεις για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 και την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2017.

Θα εξετάσουν ποια από τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί από την πρώτη αξιολόγηση, δεν έχουν επαρκή πρόοδο.

Στην κατεύθυνση αυτή οι σημερινές συναντήσεις θα αφορούν δύο τομείς οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει από τον καλοκαίρι.

Ο πρώτος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς όπου εκκρεμούν ακόμη νομοσχέδια για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την αναθεώρηση του πλαισίου για το πόθεν έσχες και ένα τρίτο που θα άλλαζε τους κανόνες συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΥΠΟΙΚ, δικαιοσύνη, ΥΠΕΣ, αστυνομία, λιμενικό) που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς .

Το δεύτερο είναι το γνωστό πια θέμα της στελέχωσης του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα την επιλογή των στελεχών του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου που θα έπρεπε επίσης να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Αύριο θα γίνει η πρώτη συνολική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο όπου θα καθοριστεί η ατζέντα των συναντήσεων μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποχωρήσουν μέχρι να πιστοποιηθεί και η ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που θα σημάνει την επίσημη έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης.

Πάντως εκ των προτέρων είναι κανονισμένη συνάντηση για την Τετάρτη με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης.

Εκτός από την υλοποίηση του ασφαλιστικού και την εφαρμογή του πρώτου περιορισμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αναμένεται να γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η συζήτηση θα γίνει για να καταγραφεί η θέση της ελληνικής πλευράς για το θέμα και όχι για να ληφθούν αποφάσεις.

Βέβαιο θεωρείται ότι η ατζέντα των συναντήσεων των θεσμών περιλαμβάνει το προσωρινό ΔΣ του ΤΧΣ, την αξιολόγηση των τραπεζών και με τις σημερινές τους διοικήσεις σχετικά με την προετοιμασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, την ΤτΕ,τα υπουργεία ανάπτυξης, εσωτερικών και τους εκπροσώπους εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.