Quantcast
Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.


«Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Θα πάρουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», είπε άλλη πηγή.

«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει επίσημα. Θα παραμείνουν μέλος της τρόικας και θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουασιγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που στηρίζεται από την ελληνική πλευρά. Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τομσενδήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, αλλά επιμένει στην ελάφρυνση χρέους η οποία δεν απαιτείται να έχει τη μορφή «κουρέματος».

«Δεν αλλάξαμε γνώμη σε αυτό. Την απόφαση θα πάρουμε τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Αναφορικά με την οικονομία, οι πηγές σημειώνουν ότι ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 0,1% φέτος, το πραγματικό νούμερο είναι πιθανό να είναι σε αρνητικό έδαφος.

Προσέθεσαν δε ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα πιθανή αλλά το «παράθυρο ευκαιρίας»είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από τη γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αν η διαδικασία «τραβήξει», οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα «ενοχλούν» τους γερμανούς ψηφοφόρους.

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο νέος ρόλος του ΔΝΤ αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ταμείου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «παρά την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει η παρουσία ενός οργανισμού που στηρίζει το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους».




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.