Quantcast
«Βόμβα» για κόφτη, αδιέξοδο για χρέος σε μυστική συνάντηση των δανειστών - enikonomia.gr
share

«Βόμβα» για κόφτη, αδιέξοδο για χρέος σε μυστική συνάντηση των δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Το Σάββατο το πρωί, κάτω από τη μύτη όλων των δημοσιογράφων που κάλυπταν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον, οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM συναντήθηκαν και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ, με γνώση των αποτελεσμάτων της εν λόγω συνάντησης, ανέφεραν ότι όσον αφορά το χρέος και την διαχείρισή του, η οποία συνδέεται και άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ, «είχαμε πολιτικό αδιέξοδο».

Η εν λόγω συνάντηση κρατήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών ακριβώς γιατί έπρεπε να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειες τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για πολιτική συζήτηση η οποία προς το παρόν απεφεύχθη κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα ρεπορτάζ για συμμετοχή του ΔΝΤ και παραμονή ως τεχνικός σύμβουλος δεν είναι νέα. Συζητούνται εδώ και καιρό, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμα.

Ο λόγος που ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ είναι κυρίως γιατί ο κ. Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018 κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία.

Άλλωστε όπως αποκαλύψαμε, ο κ. Τόμσεν επιχειρηματολογεί ότι το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα γιατί διαβλέπει πολιτική κούραση σε Ελλάδα και ΕΕ.

Εάν το Ταμείο μείνει στο πρόγραμμα, έστω και με αυξημένες αρμοδιότητες συμβούλου μέχρι τις γερμανικές εκλογές ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη – κατά τον κ. Τόμσεν – ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική λύση για το χρέος που επιθυμεί το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν» ανέφερε η πηγή.

Δεύτερη πηγή ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ότι το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας παρά της Γερμανίας.

Εκτός από τις διαφορές στις προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους, που κατά τις Βρυξέλλες φαίνονται αγεφύρωτες, η σκληρή στάση του ΔΝΤ αφορά και στο γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις του δεν έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί από την Ελλάδα – όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι περαιτέρω μειώσεις δαπανών στο δημόσιο – και η ερώτηση του κ. Τόμσεν, εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει αυτά τα μέτρα σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΔΝΤ, δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση.

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, η συνάντηση στην Ουάσινγκτον έβγαλε «λαγό» καθώς υπήρξε ομοφωνία: Η στάση παραμένει σκληρή και ενιαία, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και ρεαλιστικό deadline για την ολοκλήρωσή της είναι οι αρχές του 2017, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ένα σενάριο που φυσικά απεύχεται η Αθήνα καθώς δεν θέλει να δώσει δικαιολογία στους εταίρους να μεταφέρουν αργότερα την συζήτηση για το χρέος.

Πηγή: Euro2day, MNI

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.