Quantcast
Κυβέρνηση - τρόικα: Διαφωνούν για ακατάσχετο λογαριασμό, συμφωνούν σε αύξηση εισπραξιμότητας φόρων - enikonomia.gr
share

Κυβέρνηση – τρόικα: Διαφωνούν για ακατάσχετο λογαριασμό, συμφωνούν σε αύξηση εισπραξιμότητας φόρων

δημοσιεύτηκε:

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών αναφορικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό. Στο τραπέζι η διασύνδεση των ρυθμίσεων με αυτές του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αύξηση εισπραξιμότητας φόρων επιδιώκουν οι δυο πλευρές.


Σε ένα αγώνα αντοχής όπως αναμένεται να εξελιχθεί η δεύτερη αξιολόγηση η οποία άνοιξε σήμερα το οικονομικό επιτελείο τσεκάρωντας μαζί με τους δανειστές συμφωνίες και διαφωνίες σε θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια η φορολογία και τα εργασιακά αναμένοντας να υπάρξει λύση σε όλα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


Κορυφαίο στέλεχος. του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε δύο συν ένα γύρους. Ο πρώτος θα ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οπότε θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και θα εντοπιστούν τα σημεία όπου οικονομικό επιτελείο και δανειστές συμφωνούν και κυρίως αυτών που διαφωνούν.

Στην συνέχεια θα αποχωρήσουν και αφήσουν έχνα χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών ώστε να ολοκληρωθούν μέτρα και δράσεις που θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι και την Πέμπτη.

Ενδιάμεσα θα γίνει ένας απολογισμός στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου ώστε να διαπιστωθεί σε ποια θέματα υπάρχει πρόοδος και ποια θα πρέπει να επιταχυνθούν. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που θα υπάρχουν με το πρόγραμμα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν μάλιστα υπάρξει συμφωνίας η ελληνική πλευρά θέλει να ανοίξει άμεσα και το θέμα του χρέους όπως προβλέπει η συμφωνία της 24ης Μαΐου.

Σχετικά με την πληροφορία για πρόταση των θεσμών για αφορολόγητο στα 5000 ευρώ ή ίδια πηγή τόνιζε ότι είναι μια πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει ρόλο συμβουλευτικό στην διαπραγμάτευση .Απέκλεισε πάντως να τεθεί ξανά κατά την διαπραγμάτευση θέμα αφορολόγητου.


Στην συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι τρόποι αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων τόσο στο μέτωπο του ΦΠΑ, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και η μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).


Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης διαφορών μπορεί τελικά να μην είναι για όλους όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκης μετά ην συνάντηση που είχε για το θέμα με τους δανειστές .

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΑΝ θέλει να μπορούν να ενταχθούν όλοι στην ρύθμιση αλλά παραδέχθηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί και μπορεί να αφήσουν κάποιους χωρίς την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους.

Στην συνάντηση εκτός από τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη ο Γ.Γ. δημοσίων εσόδων κ. Γ Πιτσιλής και εκπρόσωποι του ΤΧΣ και της ΤτΕ ώστε υπάρχει η άποψη όλων των πλευρών.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πολύ δρόμο έχει ακόμη και τα εργαλεία των ρυθμίσεων που θα αφορούν τις οφειλές προς το δημόσιο δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Είναι δεδομένο και είναι θέση μα επί της αρχής ότι δεν θα γίνονται ρυθμίσεις σε περιπτώσεις φοροκλοπής ( πρόστιμα για φοροδιαφυγή) αλλά και φόροι που παρακρατούνται υπέρ τρίτων όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και ο ΦΠΑ» είπε για να προσθέσει ότι πλέον το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα εργαλεία διευθέτησης οφειλών που θα χρησιμοποιεί σε περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών,

Σε ότι αφορά το κούρεμα και του κεφαλαίου των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία η ίδια πηγή δεν το απέκλειε αλλά τόνιζε ότι θα αποτελεί την «ύστατη επιλογή» . Λόγω ενός ταξιδιού που θα κάνει ο κ. Σταθάκη στην Ρώμη η επόμενη συνάντηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Διαφωνίες καταγράφηκαν στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμου ή καλύτερα του προστατευμένου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αυτοκαταγγελία αδήλωτων εισοδημάτων.

Διαφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των δανειστών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφωνία για τον ακατάσχετο αλλά βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη των θεσμών τον Σεπτέμβριο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι το θέμα του ακατάσχετου ή μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα συγκεντρώνονται οι εισπράξεις από ηλεκτρονικές πληρωμές μάλλον δεν περνάει από τους θεσμούς και θα πρέπει να αναζητηθούν αλλά κίνητρα για την προώθηση του πλαστικού χρήματος.

Πάντως από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκαν επιφυλάξεις εκτός των άλλων από τα ον συνδυασμό της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και του ακατάσχετου – ή μερικώς ακατάσχετου – λογαριασμού και ζητήθηκαν διευκρινήσεις ώστε να αποφευχθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε διαπραγμάτευση βρίσκεται επίσης και το πακέτο των κινήτρων που θα δίνεται σε μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να χρησιμοποιούν περισσότερο πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ωστόσο και αυτό το θέμα θα συνεχίζει να συζητείται και τις επόμενες μέρες.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην συνάντηση ήταν η λειτουργία της ανεξάρτητης υπηρεσίας δημοσίων εσόδων . Ειδικότερα συζητήθηκε η αναγκαιότητα να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την νέα υπηρεσία.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.