Quantcast
Προσέγγιση σε ΔΝΤ με στόχο την παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος - enikonomia.gr
share

Προσέγγιση σε ΔΝΤ με στόχο την παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Η προσέγγιση των θέσεων του ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει ολομέτωπη πίεση από όλους τους δανειστές προς την Γερμανία και τους συμμάχους της, για την παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος ως το τέλος του χρόνου, φαίνεται πως είναι η στρατηγική που επιλέγει το οικονομικό επιτελείο 30 ημέρες πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την χρονική φάση, σχεδόν το σύνολο του κουαρτέτου των δανειστών, δείχνει να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών και την χαρτογράφηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος σε εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Μαΐου.

Ο ΕΜΣ, είναι ο εμπνευστής της λύσης για το ελληνικό χρέος και έχει έτοιμη από το καλοκαίρι την έκθεση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να υιοθετηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η οποία έχει «παγώσει» λόγω του βέτο της Γερμανίας.

Η ΕΚΤ, υποστηρίζει φανερά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και περιμένει αυτή την παραμετροποίηση των μέτρων από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε να έχει την δικαιολογία να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ΔΝΤ, υποστηρίζει σταθερά ότι όχι μόνο θα πρέπει να ελαφρυνθεί άμεσα το χρέος αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι από το 2018 και μετά όπως θέλει η ελληνική πλευρά αλλά στο διηνεκές. Το πρόβλημα με το ταμείο είναι ότι μαζί με τις διευκολύνσεις που ζητά για την Ελλάδα , απαιτεί και μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις όπως νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την φορολογία θεωρώντας ότι και μετά τις πρόσφατες περικοπές το 60% των φορολογούμενων απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης εξέπληξε όταν τοποθετούμενος στην υπο- επιτροπή για το χρέος και αναφερόμενος στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας έφερε ως παράδειγμα την «ιστορικά χαμηλή» φορολογική βάση που ισχύει ακόμη και μετά τις πρόσφατες περικοπές του αφορολόγητου. Μια θέση που έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία και το ΔΝΤ.

εβαίως επανέλαβε και τα ελληνικά επιχειρήματα για την σημασία που έχει η άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αν και παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πανάκεια αφού θα πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει και την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018 θέμα στο οποίο υπερθεματίζει εδώ και καιρό το ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο τακτικότερος και πιο στενός συνομιλητής με τους εκπροσώπους των δανειστών και με δεδομένη την επίλυση του θέματος με την δίωξη Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι με την δήλωση που έκανε επίσης στην Βουλή, η χθεσινή τοποθέτηση χαρακτηρίζεται ως γέφυρα προς την πλευρά του ΔΝΤ.

Στοίχημα το Εurogroup του Δεκεμβρίου

Βεβαίως, για να έχουν όλα αυτά κάποιο αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο και γενικότερα η Κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχουν το ακατόρθωτο: Να ολοκληρώσει για πρώτη φορά στα επτά χρόνια των μνημονίων μια αξιολόγηση στον χρόνο – ρεκόρ των περίπου 30 ημερών. Τόσο είναι το διάστημα που απομένει μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου η ελληνική πλευρά περιμένει να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ένα δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η δεύτερη αξιολόγηση να τελειώσει χωρίς πρόσθετα μέτρα. Θα ήταν και πολιτικά και κοινωνικά πολύ βαρύ έξι μήνες μετά την ψήφιση μέτρων 5,4 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του κόφτη ) η Κυβέρνηση να ζητήσει και νέες θυσίες από τους πολίτες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.