Quantcast
Σταμάτης: Αντισυνταγματική η τροπολογία που ψηφίστηκε για τον αριθμό των αδειών - enikonomia.gr
share

Σταμάτης: Αντισυνταγματική η τροπολογία που ψηφίστηκε για τον αριθμό των αδειών

δημοσιεύτηκε:

«Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για το θέμα του αριθμού των αδειών, είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης και προσθέτει: «Η «μεσοβέζικη» λύση της αναστολής μέρους του νόμου δικαιολογημένα δημιουργεί την υπόνοια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ και εξαπάτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Για τη ρύθμιση του χρέους σημειώνει ότι «οι δανειστές αθέτησαν τη δέσμευσή τους», «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκπληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση» και εκτιμά ότι «μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, οι δανειστές θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους -ίσως πιο κατηγορηματικά- να προχωρήσουν στη ρύθμιση μετά το τέλος του προγράμματος».

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι «η στάση του ΔΝΤ και οι όροι που θέτει για την παραμονή του στο πρόγραμμα. Μια στάση που έχει προκαλέσει vertigo στην κυβέρνηση, που τις μισές ημέρες της εβδομάδος είναι υπέρ της παραμονής του και τις άλλες μισές κατά».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι «η ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να «επιτευχθεί» μια διαχειρίσιμη ήττα κερδίζει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ» και υπογραμμίζει ότι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι πια μονόδρομος».

Σε ερώτηση για τις συνεργασίες που θα κάνει η ΝΔ, δήλωσε ότι «η συνεννόηση και η συνεργασία της ΝΔ με τα κόμματα που πιστεύουν σε μια άλλη πολιτική, πάνω στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλήθειας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα μας» και τόνισε ότι η ΝΔ «δεν διακατέχεται από πολιτικό «κανιβαλισμό» σε βάρος κάποιου κόμματος».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο ή να επιμείνει στην κατάργηση του νόμου Παππά;

Απ. Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ και κατέθεσε, μάλιστα, την πρότασή της για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Σας θυμίζω, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε ούτε καν στην αναπλήρωση των μελών του ΕΣΡ που είχαν λήξει οι θητείες τους. Ως κυβέρνηση, στη συνέχεια, το 2015 με νόμο ουσιαστικά διέλυσε πλήρως αυτή την ανεξάρτητη αρχή. Η απαίτησή μας για την κατάργηση του νόμου Παππά είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την απόφαση του ΣτΕ, την οποία πρέπει να σεβαστεί επιτέλους η κυβέρνηση. Η «μεσοβέζικη» λύση της αναστολής μέρους του νόμου δικαιολογημένα δημιουργεί την υπόνοια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ και εξαπάτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Ακόμη και προχθές επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη διοχετεύοντας non paper με γνωμοδότηση, τάχα, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ανέφερε ότι η προηγούμενη συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν παράνομη. Ενώ η γνωμοδότηση του ΝΣ ήταν εντελώς διαφορετική. Ο κατήφορός τους δεν έχει τελειωμό.

Ερ. Κύριε υπουργέ, αν επιμείνει η ΝΔ στην κατάργηση του νόμου, μήπως δοθεί η εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο;

Απ. Από πότε η επιμονή στον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί επιλήψιμη συμπεριφορά; Το βάρος, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 14 μήνες, βαρύνει αποκλειστικά την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πληροφόρηση των πολιτών. Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε το Μαξίμου κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστών, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη γρήγορη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν έχει παρά να ακυρώσει τον νόμο Παππά, που ούτως ή άλλως είναι πια ανενεργός, και να επαναφέρει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, για το θέμα του αριθμού των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Ερ. Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ρύθμιση του χρέους μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

Απ. Η ρύθμιση του χρέους είναι μια ανεκπλήρωτη δέσμευση των δανειστών μας από τον Δεκέμβρη του 2012. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκπληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση μείωσης του χρέους, οι δανειστές αθέτησαν τη δέσμευσή τους. Εμείς επιμένουμε πως πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος. Όμως, το περίεργο είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, από το περασμένο καλοκαίρι ακόμη, πως η ρύθμιση αυτή θα συζητηθεί το 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος (3ο Μνημόνιο). Δηλαδή, πολύ αργότερα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή πριν λίγο καιρό. Γι’ αυτό πιστεύω πως, μετά την δεύτερη αξιολόγηση, οι δανειστές θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους -ίσως πιο κατηγορηματικά- να προχωρήσουν στη ρύθμιση μετά το τέλος του προγράμματος.

Ερ. Έχετε δηλώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017. Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Απ. Κάθε μέρα που περνά πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που συμφωνούν με τη δική μου εκτίμηση. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για το κυβερνών κόμμα. Ήδη έχουν περάσει οι τρεις εβδομάδες που είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας ότι θα ολοκλήρωνε την αξιολόγηση, και αυτό είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Γιατί τα μέτρα που έχει συμφωνήσει, ήδη από το καλοκαίρι τους 2015, μπορεί να μην έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις, έχουν όμως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε αντίθεση με το DNA πολλών από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει την άνοιξη με την συνολική αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Ήδη το ΔΝΤ αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και αποκαλύπτει ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση για το 4ο Μνημόνιο. Πιστεύω πως η ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να «επιτευχθεί» μια διαχειρίσιμη ήττα κερδίζει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ. Γιατί να μην στηρίξουν οι Ευρωπαίοι μια κυβέρνηση η οποία, όπως λέτε, ψηφίζει τα πάντα και μάλιστα χωρίς κοινωνικές εντάσεις;

Απ. Ο κ. Τσίπρας με τα «ψευτονταηλίκια» του δεν έχει επιβαρύνει αδικαιολόγητα μόνο την εθνική οικονομία, αλλά έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και από τον εαυτό του ακόμη. Το 2017 θα είναι μια εκλογική χρονιά για κάποιες χώρες της ευρωζώνης και οι δυνατότητες ευελιξίας των κυβερνήσεων τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

‘Αρα δεν θα αρκεστούν πια στην απλή ψήφιση κάποιων μέτρων, αλλά θα επιμείνουν στην εφαρμογή τους και κυρίως στην απόδοση των μέτρων αυτών.

Ένα εξ ίσου σοβαρό πρόβλημα, είναι η στάση του ΔΝΤ και οι όροι που θέτει για την παραμονή του στο πρόγραμμα. Μια στάση που έχει προκαλέσει vertigo στην κυβέρνηση, που τις μισές ημέρες της εβδομάδος είναι υπέρ της παραμονής του και τις άλλες μισές κατά.

Ερ. Ο ανασχηματισμός που έγινε μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη δυνατότητα να ανακάμψει;

Απ. Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση για την κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση που έχει χάσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό και πορεύεται με επιμονή σε λάθος κατεύθυνση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν έχει πια ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση και στηρίζεται μόνον σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. Κάθε μέρα που περνά ο κ.Τσίπρας σπαταλά αδικαιολόγητα πολύτιμο εθνικό χρόνο. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι πια μονόδρομος.

Ερ. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται υπέρ της ΝΔ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία; Αν όχι με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Απ. Ασφαλώς μπορεί. Οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα έχουν θετική δυναμική για το κόμμα μας και η αυτοδυναμία δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όπως έχει δημόσια δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ.Μητσοτάκης, η συνεννόηση και η συνεργασία της ΝΔ με τα κόμματα που πιστεύουν σε μια άλλη πολιτική, πάνω στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλήθειας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα μας στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση. Ανεξάρτητα από τη μορφή που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία.

Ερ. Η ΝΔ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ή αυτό θα προκαλέσει τριγμούς στο κόμμα;

Απ. Η επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι να διευρύνει την επιρροή της στην κοινωνία και να αντλήσει δυνάμεις από κάθε ικανό κύτταρό της. Ήταν πάντα και είναι ένα ανοικτό κόμμα σε όσους ασπάζονται την ιδεολογία και τις αρχές μας. Ταυτόχρονα, τρέφει σεβασμό για την πορεία των άλλων κομμάτων και δεν διακατέχεται από πολιτικό «κανιβαλισμό» σε βάρος κάποιου κόμματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.