Quantcast
Κυνήγι με το χρόνο για την συμφωνία, ανάπτυξη και έσοδα βασικοί «σύμμαχοι» - enikonomia.gr
share

Κυνήγι με το χρόνο για την συμφωνία, ανάπτυξη και έσοδα βασικοί «σύμμαχοι»

δημοσιεύτηκε:

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μετά το συμβιβασμό που έκανε στο θέμα της λύσης για το χρέος και ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε περίπου 20 ημέρες είναι οι μεγάλες ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου στην τρίτη και πιο κρίσιμη φάση που μπαίνει από σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση.

Παρά τις δυσκολίες, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν αυξήσει από χθες το «οπλοστάσιό» τους, απέναντι στις πιέσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να προκύψουν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 και πολύ περισσότερο από την συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020.

Ο «σκληρός πυρήνας» του οικονομικού επιτελείου μπορεί από χθες να επικαλεστεί την -πέραν κάθε προσδοκίας-υπέρβαση κατά 2,4 δισ. ευρώ των εσόδων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ακόμη όμως και εάν η συνέχιση αυτή της καλής πορείας αμφισβητηθεί ως μη «διατηρήσιμη» κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδωσαν χθες μια ευχάριστη έκπληξη καταγράφοντας για το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2015.

Πιο σημαντική όμως από την ετήσια πρόβλεψη είναι η τριμηνιαία πρόβλεψη. Στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το δεύτερο, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ 0,5% του ΑΕΠ, παγιώνοντας την τάση που εμφανίστηκε στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου όταν καταγράφηκε για πρώτη φορά αύξηση 0,3% του ΑΕΠ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Παρόλα αυτά η αποστολή δεν είναι εύκολη. Αυτό αναμένεται να φανεί από την πρώτη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο νέος υπουργός ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η ανασκόπηση θα ξεκαθαρίσει τους στόχους της αξιολόγησης μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) στις 28 του μήνα και στην συνέχεια μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Κατά την συνάντηση η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις των δανειστών και την σημασία που δίνουν σε κάθε ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Πιο βασικό ίσως θα είναι να δουν τόσο και οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι δανειστές την στάση του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις που θα ρίξει στο τραπέζι με δεδομένο ότι θα βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εταιρία συμμετοχών και περιουσίας

Εκτός όμως από το γενικό κλίμα πέντε το απόγευμα ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα της σύστασης της εταιρίας δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας, η οποία ως γνωστό θα αναλάβει την διαχείριση οκτώ ΔΕΚΟ.

Ως γνωστό στην ΕΔΗΣΠ θα ενταχθούν εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ), το 34% της ΔΕΗ (το υπόλοιπο 17% από το 51% που κατέχει το δημόσιο υπάρχουν θα διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ), τα ΕΛΤΑ, το ΟΑΚΑ, η εταιρία δημοσίων υποδομών, ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ και η ΣΤΑΣΥ.

Εκτός από την οριστικοποίηση των εταιριών που θα συμμετέχουν στο «τέταρτο πόδι» του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συσταθεί και η ίδια η εταιρία η οποία βρίσκεται ακόμη «στα χαρτιά».

Η πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με την πρεμιέρα της νέας υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου με τους δανειστές με θέμα τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.