Quantcast
Νέο «όπλο» στη μάχη του χρέους - enikonomia.gr
share

Νέο «όπλο» στη μάχη του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Να ληφθούν υπόψη των δανειστών οι επιπτώσεις που επέφεραν οι εξοπλισμοί στη διόγκωση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον Μπαράκ Ομπάμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Βερολίνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατηγόρησε «ορισμένους από τους δανειστές μας ότι επωφελήθηκαν σημαντικά από μια τέτοια αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων», επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η παρέμβαση του Προέδρου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες επιδοκιμάστηκε από τον Τζακ Λιου, εκτιμήθηκε ως ευθεία βολή κατά του Β. Σόιμπλε και του Βερολίνου, που αρνούνται σήμερα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί, ενώ κέρδισαν πολλά από τους εξοπλισμούς της Ελλάδας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα Leopard και τα υποβρύχια, με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και με μίζες!

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αναλυτικό δημοσίευμα της Realnews.
Ο μεγάλος συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος

Θάνος Αθανασίου
Ανταπόκριση, Βρυξέλλες

Στην πραγματικά κρίσιμη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG) τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα κλείσει το μείγμα παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς οι συζητήσεις των κοινοτικών τεχνοκρατών και του ΔΝΤ βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», η υπόθεση του χρέους έχει κλείσει στα βασικά της σημεία με συμφωνία Ρέγκλινγκ – Τόμσεν, ενώ οι τεχνοκράτες οριστικοποιούν αυτές τις ημέρες τις «λεπτομέρειες».

Οι Βρυξέλλες αποφεύγουν για επικοινωνιακούς λόγους να μιλούν για «ποσοστό-επικεφαλίδα», δηλαδή πόσο ακριβώς θα μειωθεί το δημόσιο χρέος σε ονομαστική αξία μετά τις παρεμβάσεις. Η εντολή που έχει πάρει ο ESM είναι να δρομολογήσει τέτοια παρέμβαση στο σύνολό της που δεν θα χρειάζεται κοινοβουλευτικές εγκρίσεις. Από την άλλη, όμως, σε επίπεδο παρασκηνίου το ποσοστό που κυκλοφορεί είναι το 20% (σε ονομαστική αξία) για το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται οι δύο πλευρές προβλέπει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, λίστα με προαπαιτούμενα προς εκτέλεση το επόμενο δίμηνο (ως τις 13 Φεβρουαρίου), εκτέλεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους πριν από το τέλος του 2016 με αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM (όχι δηλαδή σε επίπεδο υπουργών, αλλά τεχνοκρατών) και σύναψη προγράμματος με το ΔΝΤ πριν από τις 24 Δεκεμβρίου.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αναλυτικό δημοσίευμα της Realnews.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.