http://www.enikonomia.gr/timeliness/126961,sedoseis-i-ylopoiisi-ton-metron-alla-kai-i-ektamiefsi-tou-daneiou.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_126961_f2a5a9c56a-8f1edc0e05ea891b.jpg Το «σπάσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης σε δύο ή και τρεις περιόδους (σε συμφωνία με τους δανειστές) είναι η μόνη λύση για να καταφέρει η Κυβέρνηση να έχει συμφωνία... 11/23/2016 7:09:55 AM

Σε...δόσεις η υλοποίηση των μέτρων αλλά και η εκταμίευση του δανείου

Σε...δόσεις η υλοποίηση των μέτρων αλλά και η εκταμίευση του δανείου

Το «σπάσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης σε δύο ή και τρεις περιόδους (σε συμφωνία με τους δανειστές) είναι η μόνη λύση για να καταφέρει η Κυβέρνηση να έχει συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι στόχος είναι η «πολιτική» συμφωνία, δηλαδή μια συμφωνία επί της αρχής που θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρωθεί και η τεχνική συμφωνία της αξιολόγησης για το σύνολο των μέτρων.

Τούτο διότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δεύτερη αξιολόγηση να τελειώσει με βάση το πρότυπο της πρώτης αξιολόγησης, με σταδιακή υλοποίηση μέτρων και εκταμίευση της δόσης του δανείου που το συνοδεύει.

Πάντως κανείς από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν κρύβει τον προβληματισμό του σχετικά με την συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ δύσκολο να πάρει αναβολή σε όλα τα επιμέρους μέτρα.

Τούτο διότι οι δανειστές θεωρούν ότι είναι μια υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει περάσει από δύο μνημόνια και αναβάλλεται συνεχώς από το 2013.

Ένας ακόμη λόγος που αναστέλλει κάθε σχέση για αναβολή είναι και το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι δανειστές προσπαθούν να αφήσουν χώρο στο ΔΝΤ ώστε να αποφασίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.

Για την ομάδα του ταμείου οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι το ίδιο σημαντικές με τα δημοσιονομικά θέματα, αφού κατά το ταμείο επηρεάζει τις επενδύσεις και κατά συνέπεια τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα πολιτικές αποφάσεις για υποχωρήσεις σε σημαντικά θέματα, όπως το καθεστώς των απολύσεων, η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού και το καθεστώς της διαιτησίας.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι η πίεση για τα ενεργειακά και ειδικότερα για την επιτάχυνση της αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να απελευθερωθεί ταχύτερα η αγορά ενέργειας.

Στο ίδιο πακέτο υπάρχει και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και οι αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ.

Το τρίτο μεγάλο θέμα, το δημοσιονομικό, θυμίζει επίσης παλαιότερες εποχές αν και σήμερα έχει σαφώς μικρότερη πίεση.

Η τρύπα των 600 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε όχι για τον επόμενο αλλά για τον μεθεπόμενο χρόνο θεωρείται αντιμετωπίσιμη.

Σε ό, τι αφορά το ΜΠΔΣ 2017-2020 σκόπιμα και οι δύο πλευρές το αφήνουν ανοιχτό μέχρι να συζητηθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στο Eurgroup του Δεκεμβρίου.


Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Εξαιρετικά κρίσιμη για το «σπάσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης κρίνεται η τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο, ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να οριστούν ξανά τα προαπαιτούμενα για την πολιτική συμφωνία και τα επόμενα στάδια της αξιολόγησης.

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο οικονομικών διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα αξιολόγησης και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Άλλωστε εκτός από τρία μεγάλα θέματα, ανοιχτά είναι και πολλά από τα λιγότερο σημαντικά όπως οι τεχνικές λεπτομέρειες του εξωδικαστικού μηχανισμού για την διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων, οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και κάποιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στο συμφωνημένο νομοθετικό έργο του υπουργείου δικαιοσύνης.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να εξεταστούν για το εάν και κατά πόσο θα ολοκληρωθούν άμεσα ή μέχρι και τις αρχές του 2017.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ