Quantcast
Δεύτερη αξιολόγηση: Συμφωνία δύο σταδίων ή αναβολή επ' αόριστο - enikonomia.gr
share

Δεύτερη αξιολόγηση: Συμφωνία δύο σταδίων ή αναβολή επ’ αόριστο

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία δύο σταδίων ή αναβολή επ’ αόριστο και με άγνωστη νέα ατζέντα είναι οι δύο επιλογές που έχει πλέον το οικονομικό επιτελείο απέναντι στην δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται το σταδιακό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έστω και υπό όρους. Δεδομένο είναι ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών (stuff level agreement) θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα τρία μεγάλα θέματα της αξιολόγησης τα εργασιακά το δημοσιονομικό και το θέμα της ενέργειας

Ως γνωστό τα εργασιακά είναι το πιο δύσκολο από αυτά. Ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί επικοινώνησε στα μέλη της Κυβέρνησης μια συμβιβαστική λύση με βάση την οποία η Ελλάδα θα δώσει τις ομαδικές απολύσεις και θα πάρει την συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να υποχωρήσει και να άρει την διοικητική έγκριση που σήμερα δίνεται από τον υπουργό εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις με αντάλλαγμα για έχει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το καθορισμό των μισθών.

Μια τέτοια συμφωνία θεωρείται ότι θα έβρισκε σύμφωνο και το ΔΝΤ. Στην συμφωνία θα ακολουθηθεί η βέλτιστη ευρωπαϊκή για το συνδικαλιστικό νόμο την επαναφορά της ανταπεργίας αλλά και τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος θα μπορεί να δίνεται αλλά όχι με κριτήριο την ηλικία αλλά τα χρόνια υπηρεσίας και το γνωστικό αντικείμενο.

Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει θεωρητικά με την διαφορά για το 2018 που ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ να έχει μειωθεί κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ μετά το πακέτο μέτρων που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά και περιλαμβάνει

Την καλύτερη στοχοθέτηση του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη μείωση του κονδυλίου που σήμερα είναι 105 εκατ. ευρώ.

Την αλλαγή της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιριών την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών και την παράταση της συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ως το 2018 .

Την έκπτωση 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η οποία πληρώνεται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος .

Είναι άγνωστο ακόμη αν οι θεσμοί θα θελήσουν να έχουν νομιθετική κατοχύρωση των μέτρων από φέτος ή από το 2017 . Το θέμα όμως αυτό καθώς και το μικρό υπόλοιπο που κυμαίνεται από 150 έως 180 εκ ευρώ μπορούν να κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες .

Στην ενέργεια το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι θεσμοί πιέζουν για την δημοπρασία μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για να επιταχυνθεί η απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού . Οι μεγαλύτερες δημοπρασίας θα καλύψουν το κενό που άφησε η καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ.

Τα τρία αυτά θέματα πρέπει να αναφέρονται ως υλοποιημένα μέχρι και το τέλος του χρόνου για να υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο κύμα

Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα αφού τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συμπιεστούν ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου . Συνεπώς θα υπάρξει επιμέρους συμφωνία να τεθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ώστε να κλείσουν σταδιακά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται ο νόμος για το εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών των επιχειρήσεων που ακόμη καθυστερεί λόγω τεχνικών λεπτομερειών όπως το κούρεμα ακόμη και του κεφαλαίου για τις οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο (Δ.Ο.Υ ασφαλιστικά ταμεία) και τα λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων σε μια συνολική ρύθμιση ων οφειλών τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που χρειάζεται ακόμη χρόνο για να στελεχωθεί να καταστεί λειτουργικό αλλά και για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και ου ΤΧΣ.

Οι αλλαγές στο δημόσιο και τα ειδικά μισθολόγια θέλουν επίσης περαιτέρω επεξεργασία πριν εφαρμοστούν καθώς επίσης και τα μικρότερα θέματα που αφορούν την υγεία την παιδεία την δικαιοσύνη και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και ανεξάρτητες αρχές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.