Quantcast
«Κόφτης» σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο - enikonomia.gr
share

«Κόφτης» σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές, αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο

δημοσιεύτηκε:

Την επέκταση του πλαστικού χρήματος χωρίς τον ακατάσχετο λογαριασμό, πακέτο έξι φόρων και περικοπών που θα κλείνουν την τρύπα των 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται το 2018 αλλά και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο την Δευτέρα στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στο να κλείσει το δημοσιονομικό θέμα ως το 2018 αλλά να συνδέσει την χρήση του πλαστικού χρήματος και γενικότερα των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων.Κλείνει επίσης ένα βασικό κομμάτι του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των επιχειρήσεων που αφορά την αυτόματη πτώχευση για τις επιχειρήσεις που δεν θα κριθούν βιώσιμες και δεν θα αναδιαρθρωθούν οι οφειλές τους.

Δημοσιονομικό

Το πακέτο των νέων μέτρων για το κλείσιμο του κενού των 600 εκ. ευρώ για το 2018, περιλαμβάνει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται σήμερα στην παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, νέα περικοπή στο επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση των ναυτικών με βάση την νέα ενιαία φορολογική κλίμα.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα προβλέπει:

1. Νέα μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για τη περίοδο 2017 – 2018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

2. Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην μηνιαία παρακράτηση φόρου. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

3. Περικοπή της φοροαπαλλαγής του 10% για τις ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους . Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά και αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.

4. Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών.Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών ανέρχεται σήμερα στα 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

5. Φόρος στις μισθώσεις μέσω Airbnb. Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα κληθούν να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή Homeaway, Flipkey, Housetrip θα επιβληθεί ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση ενώ στο εισόδημα που αποκτούν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

6. Μείωση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ.

Πλαστικό χρήμα

Από το 2017, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για συναλλαγές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Η εφορία θα δέχεται μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό του εισοδήματος με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 10% – 20%. Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα ενώ πολύ μικρότερο θα είναι το όριο για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει στην Βουλή δεν θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για το ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων που είχε καθυστερήσει για παραπάνω από ένα χρόνο την κατάθεση των διατάξεων για το πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα έρθει σε άλλο νομοσχέδιο στην Βουλή αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το καθεστώς φορολόγησης τους.

Πτωχευτικό δίκαιο

Εκτός από την αυτόματη πτώχευση η τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου εισάγει και ένα νέο κλάδο: Αυτόν του ελεγκτή φερεγγυότητας ο οποίος θα είναι ο οποίος θα ασκεί τις δραστηριότητες συνδίκου μεσολαβητή εδικού εντολοδόχου και ειδικού εκκαθαριστή επίσης μειώνει σημαντικά το χρόνος με τον οποίο θα εκκαθαρίζεται η πτωχευμένη επιχείρηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.