Quantcast
Tο ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Tο ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Oυάσιγκτον,

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Δεν πρόκειται να συζητηθεί η επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσεχή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, που προγραμματίζεται να γίνει πιθανότατα στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογεί μια τελική συμφωνία στις αρχές του 2017.

Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο Δεκέμβριο και θα οδηγούσε το ΔΝΤ στη λήψη της απόφασης για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απομακρύνεται χρονικά.

Η συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης οδηγεί σε μια ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις δεδομένου και του γεγονότος ότι στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει τη νέα πολιτική των ΗΠΑ (σσ: είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ) στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, το ΔΝΤ ναι μεν προγραμματίζει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου με θέμα την Ελλάδα τον προσεχή Ιανουάριο, αλλά στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν θα περιλαμβάνεται η συζήτηση για νέα συμφωνία και κατ’ επέκταση η απόφασή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται για τις 11 Ιανουαρίου (σσ: δεν έχει επίσημα οριστικοποιηθεί) θα συζητηθούν δύο εκθέσεις: η αναλυτική έκθεση για την οικονομία (άρθρο 4) που ολοκληρώθηκε από τους τεχνοκράτες του Ταμείου στα τέλη Σεπτεμβρίου και η έκθεση αξιολόγησης (Ex Post Evaluation) για τα επιτεύγματα, αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη που αφορούν το δεύτερο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2016.

Πριν την Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπήρχε η σκέψη ότι στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα μπορούσαν οι δύο εκθέσεις και η συζήτηση για την επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα να παρουσιαστούν μαζί ως ένα “πακέτο”.

Το αδιέξοδο όμως των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους επαναπροσδιόρισε τα δεδομένα.

Εκτιμάται εγκύρως, ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το νωρίτερο πλέον που θα είναι σε θέση να συζητήσει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα -αν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις- θα είναι τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου του 2017.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.