Quantcast
Bloomberg: Πιθανή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Πιθανή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας κάνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής αστάθειας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Ειδικότερα το Bloomberg κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στη χώρα εξαιτίας των μέτρων και αναφέρεται στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες. Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες καθώς και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας».

Αν και θεωρεί καλύτερα από το τίποτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζει ότι η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα, ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Εάν αφήσουν την Ελλάδα στη θέση του ικέτη μπορεί να δημιουργήσει μια δυνητική πηγή νέας αστάθειας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.