Quantcast
Βόζεμπεργκ: Όχι τώρα επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Βόζεμπεργκ: Όχι τώρα επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα για την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου και το ενδεχόμενο της επανέναρξης μεταφοράς προσφύγων από τα άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής τονίζει ότι παρά τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εξακολουθούν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά περίπου 100-150 αλλοδαποί και ζητά άμεσα να πληροφορηθεί, εάν η χώρα αντέχει να επιβαρυνθεί με πρόσθετο αριθμό αιτούντων άσυλο λόγω της υπερσυσσώρευσης που ήδη βιώνει και ποιά σκοπιμότητα επιβάλλει την εδώ και τώρα άρση της εξαίρεσης της Ελλάδας από τη μεταφορά προσφύγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Με σημερινή ανακοίνωσή της σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα για την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου, η Επιτροπή κάνει λόγο για σταδιακή επανέναρξη της μεταφοράς μεταναστών – αιτούντων άσυλο από τα άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2017, προκειμένου να λάβει τέλος η εξαετής εξαίρεση της χώρας από τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες για το άσυλο.

Με δεδομένο ότι α) παρά τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξακολουθούν αποδεδειγμένα να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά περίπου 100-150 αλλοδαποί, β) δημιουργούνται καθημερινά επεισόδια λόγω της υπερσυσσώρευσης αιτούντων άσυλο στους χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, που έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τις αντικειμενικές τους δυνατότητες και γ) η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη ουσιαστικά δεν λειτουργεί, ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι δυνατόν με αυτές τις αντικειμενικά αδιέξοδες συνθήκες να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με πρόσθετο αριθμό προσφύγων;

– Ποιά σκοπιμότητα επιβάλλει την άμεση ανάκληση της απόφασης περί αναστολής μεταφοράς προσφύγων στην Ελλάδα;»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.