Quantcast
Ποια νησιά γλιτώνουν την αύξηση του ΦΠΑ, τι οφέλη θα έχουν οι οικονομίες τους - enikonomia.gr
share

Ποια νησιά γλιτώνουν την αύξηση του ΦΠΑ, τι οφέλη θα έχουν οι οικονομίες τους

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική «ανάσα» δίνει στις τοπικές οικονομίες των μεγαλύτερων νησιών του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την καταστροφική «μνημονιακή» διάταξη για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ από την 1η-1-2017. Στα νησιά που γλιτώνουν από την σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και πιθανότατα η Κάλυμνος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχθηκαν το βάρος των προσφυγικών ροών,οι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν στα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% που είναι μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή δεν θα αυξηθούν στο 6%, στο 13% και στο 24% από την 1η-1-2017, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα νησιά οι πολίτες θα γλιτώσουν από ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Ειδικότερα, στα συγκεκριμένα νησιά:

α) δεν θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Οι κάτοικοι των νησιών θα γλιτώσουν από αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,5%.

β) δεν θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιϊας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Συνεπώς τα παραπάνω είδη δεν θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4% όπως θα συνέβαινε αν αυξανόταν γι’ αυτά ο ΦΠΑ από 9% σε 13%.

γ) δεν θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, και αποχέτευση. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών θα γλιτώσουν από ανατιμήσεις 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.

δ) θα αυξηθούν λιγότερο από όσο αναμενόταν οι τιμές των καυσίμων δεδομένου ότι από την 1η-1-2017 στα προϊόντα αυτά θα αυξηθούν τελικά μόνο οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης και όχι και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%.

ε) θα αυξηθούν λιγότερο από όσο αναμενόταν οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1-1-2017 θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, αλλά ο ΦΠΑ επ’ αυτού δεν θα υπολογιστεί, τελικά, αυξημένος από το 17% στο 24%.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των θετικών εξελίξεων θα είναι, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα στα συγκεκριμένα νησιά, αντί να μειωθούν, όπως θα συνέβαινε αν εφαρμόζονταν οι καταστροφικές “μνημονιακές” ρυθμίσεις για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Τα νησιά στα οποία αναστέλλεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ η οποία επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η-1-2017 θα είναι πιθανότατα τα ακόλουθα:

Βορειοανατολικό Αιγαίο
Λέσβος
Χίος
Σάμος
Δωδεκάνησα
Κως
Κάλυμνος

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί από 1η-10-2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από την 1η-6-2016 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.