Quantcast
Οι παγίδες με τις νέες εισφορές, ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο - enikonomia.gr
share

Οι παγίδες με τις νέες εισφορές, ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

δημοσιεύτηκε:

Σε αχαρτογράφητα ύδατα κινούνται οι ασφαλισμένοι ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στις 15 Ιανουαρίου.

Το βέβαιο είναι ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών επιβαρύνονται σημαντικά οι περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων και επαγγελματιών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό των εισφορών μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις μπορεί να «ψαλιδίσει» ακόμα και το 67% του εισοδήματός τους.

Ειδικοί επί του ασφαλιστικού εκτιμούν ότι οι αυξημένες εισφορές δεν θα αυξήσουν τα έσοδα του ασφαλιστικού, αλλά θα τα μειώσουν, καθώς να ενισχύσουν την εισφοροδιαφυγή και την «μαύρη» εργασία.

Πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Το καθεστώς στα «μπλοκάκια»

Όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΕ ή ΟΕΚ όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς. Όσοι έχουν μπλοκάκι και έναν εργοδότη θα πληρώνουν εισφορές ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα. Όσοι έχουν μπλοκάκι αλλά περισσότερους από έναν εργοδότες βαδίζουν στο άγνωστο, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι.

Το νέο καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί ανισότητα, καθώς ελαφραίνει τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και επιβαρύνει τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα με το παλιό καθεστώς, οι εισφορές κυμαίνονταν από 220 ευρώ μέχρι και 600 ευρώ το μήνα. Με το νέο καθεστώς οι εισφορές θα ξεκινούν από τα 158 ευρώ και θα φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 2.200 ευρώ μηνιαίως!

Γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Παραδείγματα

• Μισθωτός με μπλοκάκι. Πληρώνει την εισφορά του ως μισθωτός, αλλά εάν έχει έστω και ένα ευρώ έσοδα από μπλοκάκι, τότε πληρώνει εισφορά στον ΕΦΚΑ 6,67%. Αν δεν έχει έσοδα δεν πληρώνει εισφορά ΕΦΚΑ.

• Μισθωτός μόνο με μπλοκάκι και 0 εισόδημα. Πληρώνει 157 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1884 ευρώ για τα ασφάλιστρα των 12 ημερολογιακών μηνών. Αν σε αυτό το ποσό συνυπολογιστεί και το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ, τότε αυτός ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με 2.534 ευρώ, χωρίς όμως να έχει ούτε ένα ευρώ έσοδα!

• Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να μην καταβάλουν το σύνολο της εισφοράς, αλλά έναντι, το υπόλοιπο ποσό όμως θα επιβαρύνεται με τόκους 8% για το ποσό που υπολείπεται.

• Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και φαρμακοποιοί πρέπει να πληρώσουν το 37,95% του φορολογητέου εισοδήματος, το ελάχιστο όριο εισοδήματος είναι 7.033 ευρώ δηλαδή 20% για κύρια σύνταξη. 7% για επικουρική σύνταξη και εισφορά 4% για εφάπαξ.

• Σε μισθωτό με ένα έως 2 μπλοκάκια, οι εργοδότες πληρώνουν τα 2/3 των εισφορών και ο ασφαλισμένος το 1/3. μισθωτός με πάνω από τρία μπλοκάκια, οι εργοδότες πληρώνουν το σύνολο των εισφορών.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.