Quantcast
Οι τράπεζες φοβούνται στάση πληρωμών λόγω... εξωδικαστικού συμβιβασμού - enikonomia.gr
share

Οι τράπεζες φοβούνται στάση πληρωμών λόγω… εξωδικαστικού συμβιβασμού

δημοσιεύτηκε:

Την στάση πληρωμών από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων, φοβούνται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μεσαίες οι οποίες προσδοκούν διευθέτηση των τραπεζικών τους χρεών από τις διατάξεις του εξωδικαστικού, εκδηλώνουν τάσεις μη αποπληρωμής των οφειλών, καθώς αναμένουν τον σχετικό νόμο.

Ο επικείμενος νόμος αναμένεται να καλύπτει τραπεζικά χρέη και οφειλές που είχαν οι επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016, αλλά υπάρχει ο φόβος να σταματήσουν οι πληρωμές μέχρι να κλειδώσει η ρύθμιση.

«Άρα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν π.χ. με τον νόμο Δένδια αλλά και τον νόμο Κατσέλη, ο δανειολήπτης σταματά να αποπληρώνει, καθώς το χρέος που κουβαλά θα μπει στην ρύθμιση», αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Σημειώνεται ότι από την ώρα που θα ψηφισθεί ο νόμος μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως έγραψε το Euro2day.gr.

«Υπάρχει η ανησυχία, η οποία προκύπτει από τώρα, ότι αυτό το χρονικό διάστημα (σ.σ. των 6 μηνών) οι επιχειρήσεις θα «παγώσουν» την αποπληρωμή των οφειλών τους όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Έτερη πηγή υποστηρίζει ότι η εκτιμώμενη «παύση» πληρωμών προκαλεί ρίγη στο σύστημα, καθώς θα διογκώσει έτι περαιτέρω τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σήμερα, μάλιστα, θα υπάρξει συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού των NPLs της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία μετέχουν τα αρμόδια στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του συστήματος τόσο στο μέτωπο των θεσμικών αλλαγών (σ.σ. για την ενεργή διαχείριση των NPLs) όσο και στο κομμάτι της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών ομίλων.

Αλλάζει κάθε μέρα…

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το draft με τις διατάξεις αλλάζει κάθε μέρα ενώ είναι θολό αν τα drafts που… κυκλοφορούν έχουν την έγκριση των δανειστών.

Με βάση τις ίδιες πηγές, το τελευταίο κείμενο που έχουν στα χέρια τους τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της υπογραφής από ποινικές κυρώσεις. «Κάτι που αύριο σε ένα νέο κείμενο μπορεί και να αλλάξει», αναφέρουν.

Η απόσταση με τους δανειστές παραμένει και αφορά στο αν θα μπορούν να κουρευτούν και τα χρέη από ΦΠΑ. Οι θεσμοί επιμένουν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει για όλα τα χρέη από φόρους, το οικονομικό επιτελείο εξαιρεί τον ΦΠΑ. Στο τελευταίο draft εξαιρούνται από το κούρεμα όσοι φόροι παρακρατούνται υπέρ του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, θα υπάρξει συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού των NPL’s της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία μετέχουν τα αρμόδια στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του συστήματος τόσο στο μέτωπο των θεσμικών αλλαγών (σ.σ. για την ενεργή διαχείριση των NPL’s) όσο και στο κομμάτι της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών ομίλων.

Και ΔΕΚΟ

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι, πλην της εκκρεμότητας για το τι θα γίνει με τα χρέη από ΦΠΑ, όλα τα υπόλοιπα δύνανται να κουρευτούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα χρέη των επιχειρήσεων προς τρίτους, στα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν και τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εν λόγω εταιρείες, κυρίως στην ΔΕΗ. Τα χρέη αυτά εντάσσονται στην ενότητα «οφειλές προς τρίτους» και θα μπορούν να ρυθμισθούν με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», τονίζουν.

Πηγή: Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.