Quantcast
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά - enikonomia.gr
share

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά

δημοσιεύτηκε:

Το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών, αλλά και η μείωση του μεταφορικού κόστους, με την καλύτερη οργάνωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων, αναμένεται να εξεταστεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του υπουργού υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και εκπροσώπων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Στη σύσκεψη, αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις για το πως μπορούν να οργανωθούν από κοινού τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια και η μεταξύ τους διασύνδεση, κυρίως στα μικρά νησιά που αντιμετωπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο δεν αποκλείει αναμόρφωση του νόμου 2932 του 2001 για τις δρομολογήσεις πλοίων αλλά και την υλοποίηση σχετικής μελέτης από επιστήμονες συγκοινωνιολόγους για τις συνδυασμένες μεταφορές. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει αλλαγή των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας.

Αρμόδιοι παράγοντες από το υπουργείο Ναυτιλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, είπαν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με τη λογική τη συνδυασμένης μεταφοράς που θα είναι πιο γρήγορη αλλά και πολύ καλά μελετημένη και να έχει και προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα «βάζω τις βαλίτσες μου στο αεροδρόμιο αναχώρησης και τις παίρνω στον τελικό προορισμό».

«Εδώ θα πρέπει να υπάρξουν υποδομές στα λιμάνια και συνέργειες με τις εταιρείες προκειμένου να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Θα είναι διαφορετικό να πεις στο νησιώτη ότι εσύ απλά θα μεταφερθείς από το ένα πλοίο στο άλλο, αλλά τα πράγματά σου θα πάνε αυτόματα και διαφορετικά να τους πεις ότι θα κουβαλάς και τις τρεις βαλίτσες από το ένα πλοίο στο άλλο» τόνιζαν οι ίδιοι παράγοντες.

Το πρόβλημα διασύνδεσης των μικρών νησιών είναι πιο έντονο στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και στη διασύνδεσή τους με τα μεγαλύτερα όπως τη Ρόδο και την Κω.

Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το θέμα έχει τεθεί πάρα πολλές φορές στα συναρμόδια υπουργεία, ότι οι μεταφορές στα νησιά θα πρέπει να είναι απόρροια ενός συνδυαστικού προγράμματος και να σχετίζονται οι αεροπορικές με τις ακτοπλοϊκές ώστε να μην χρειάζεται η υποχρεωτική διανυκτέρευση κάποιων νησιωτών από μικρά κυρίως νησιά σε κάποιο άλλο προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι συνδυαστικές μεταφορές πρόσθεσε αφορούν και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αφού η σύνδεση στα μικρά νησιά γίνεται και με μικρά τοπικά σκάφη, με επιδοτούμενα δρομολόγια.

Τόνισε ότι στόχος του όλου εγχειρήματος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ο νησιώτης να μην επωμίζεται ταλαιπωρία, κόστος και χρόνο, για τη μετακίνησή του από ένα νησί σε κάποιο άλλο ή για τη μεταφορά του στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ευρεία σύσκεψη για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 σήμερα.

Εκτός από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο διοικητής της ΥΠΑ Κώστας Λιτζεράκος, ο γγ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης, ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας AEGEAN ΟLYMPIC AIR Ευτύχης Βασιλάκης, ο πρόεδρος της Astra Airlines Γιάννης Ζλατάνης, και η διευθύνουσα σύμβουλος της SKY EXPRESS, Νίκη Καραγκουλέ- Καραγεώργου.

Θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π.Χατζηπέρος, οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο περιφερειάρχης Ιονίων ΝήσωνΘ οδωρής Γαλιατσάτος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, και πέντε πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.