Quantcast
Το θρίλερ συνεχίζεται, ανυποχώρητοι όλοι για Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Το θρίλερ συνεχίζεται, ανυποχώρητοι όλοι για Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Άκαμπτη στάση αναμένεται να κρατήσει και σήμερα το ΔΝΤ εμμένοντας στις απαιτήσεις του για μέτρα από την Ελλάδα και ελάφρυνση χρέους από την Ευρωζώνη συνεχίζοντας το θρίλερ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην συνάντηση του ΔΣ του Ταμείου για την συζήτηση της αξιολόγησης του άρθρου IV για την Ελληνική οικονομία και την εκ των υστέρων αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου του Ταμείου με την Ελλάδα τα συμπεράσματα του ταμείου θα είναι αναμενόμενα απογοητευτικά.

Στην αξιολόγηση της οικονομίας θα περιλαμβάνεται και μια ακόμη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους όπου το χρέος θα χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο» παρότι το Ταμείο γνώριζε τον Σεπτέμβριο που έγινε η αξιολόγηση την συμφωνία της 25ης Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι καλές υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς αποκλίσεις αλλά επιμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι μεγαλύτερα από 1,5% του ΑΕΠ.

Η κ. Λαγκάρντ σύμφωνα με πληροφορίες θα καλέσει όσους θέλουν από μέλη του ΔΣ θέλουν να τοποθετηθούν για το ελληνικό πρόγραμμα με στόχο όμως να έχει μια κοινή θέση ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς άμεση ελάφρυνση χρέους και αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ. Αν ΕΕ και Ελλάδα επιμείνουν στους στόχους που έχουν τεθεί τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

Όλοι θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΗΠΑ ο οποίος θα εκπροσωπεί για πρώτη φορά την Κυβέρνηση του Προέδρου Τράμπ.

Έτσι θα μάθουμε αν η προσωπική εκτίμηση που έκανε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τέντ Μάλοχ ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι προσωπική άποψη ή απηχεί και τις απόψεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης.

Άκαμπτη και η Γερμανία

Την συνέχιση του αδιεξόδου για το ελληνικό πρόγραμμα επικυρώνει και η στάση που αναμένεται να κρατήσει και η Γερμανία η οποία θα παραστεί σήμερα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της στο Ταμείο.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου στην Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν βρέθηκε στο Βερολίνο και έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου στις επαφές του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επαφές είχαν το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και τις προηγούμενες φορές η σημερινή γερμανική Κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα μια λύση για το χρέος από τώρα ενώ παραμένει ανυποχώρητη στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια.

Πιο κοντά ΕΕ – ΔΝΤ

Στο μεταξύ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συνεχίζει να συζητά άμεση προληπτικών μέτρων που θα ξεκινούν από την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχος αλλά και στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου κόφτη και της μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων αλλά σε καμμία περίπτωση χωρίς σαφείς εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ΕΕ από την άλλη αναζητά μια μέση λύση με την ψήφιση από τώρα της μείωσης του αφορολόγητου ώστε να μειωθεί στο μισό η απόσταση των Ευρωπαϊκών προβλέψεων με αυτές του ΔΝΤ και του μακροχρόνιου «κόφτη».

Μάλιστα προτείνει ως επιχείρημα για την μείωση των απαιτήσεων του ταμείου και την μεγάλη υπεραπόδοση της Ελληνικής οικονομίας για το 2016 Ωστόσο με την κάθε πλευρά να έχει μια δική της λύση και ο χρόνος είναι πια εντελώς οριακός ακόμη και για μια σ συμφωνία μέχρι και τις αρχές Μαρτίου , πριν δηλαδή τις Ολλανδικές εκλογές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.