http://www.enikonomia.gr/timeliness/139124,pitsiorlas-gia-tourkia-den-echei-noima-na-prospathoume-o-enas-na-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_139124_362f6c93a5-b8213bbb74f1555c.jpg "Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάθε συμφέρον στην περίοδο που ζούμε, στη νέα περίοδο που μπήκε ο κόσμος, να διαμορφώσουν μια καινούργια σύλληψη για τη σχέση... 2/6/2017 10:37:09 PM

Πιτσιόρλας για Τουρκία: "Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον"

Πιτσιόρλας για Τουρκία: &quot?Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον&quot?

"Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάθε συμφέρον στην περίοδο που ζούμε, στη νέα περίοδο που μπήκε ο κόσμος, να διαμορφώσουν μια καινούργια σύλληψη για τη σχέση μεταξύ τους" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στην ιδέα της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και "στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε από κοινού, τα πλεονεκτήματα που έχει κάθε χώρα". Ανέφερε τομείς όπως οι διεθνείς μεταφορές, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, αλλά και άλλες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού "για να έχουμε καλύτερη παρουσία στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα και η Τουρκία". "Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σε ένα δρόμο, που συνδέει την Ασία με τη Ευρώπη. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον. Έχει νόημα να συνεργαστούμε" είπε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΝ αρχικά, και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πάντοτε ήταν υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και πάντα αναλάμβανε πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμώντας ότι υπάρχει έδαφος να αναπτυχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και να οικοδομηθεί μια καλύτερη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερα, ο υφυπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλεται στη σημερινή συγκυρία για την επίλυση του Κυπριακού και συνέχισε:

"Οι δύο κοινότητες είναι κοντύτερα από ότι ήταν ποτέ, όπως και η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο κυβερνήσεις, δείχνουν να είναι διατεθειμένες πιο πολύ από κάθε φορά να επιχειρήσουν την εξεύρεση μιας λύσης. Προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν εντάσεις με αφορμή διάφορα περιστατικά. Όμως, νομίζω ότι η δυναμική που προανέφερα θα κυριαρχήσει στο τέλος, και αυτό που θα προκύψει, αν δεν συμβούν πολύ σοβαρές αλλαγές, θα είναι μια δυναμική θετική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Θα πρέπει λοιπόν σε αυτό το κλίμα μέσα, οι επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο χωρών να παίξουν το δικό τους ρόλο και να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε να κυριαρχήσει το θετικό σενάριο, κι αυτό να είναι που θα επιτύχει στην πράξη – ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας. "Θεωρώ λοιπόν ότι ξεκινώντας από αυτό, θα πρέπει να οργανώσουμε συστηματικά την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων" συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του προς τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, σε συνεργασία και με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, "σε ένα κόσμο μεταβαλλόμενο" έχει τεράστια σημασία "να διαμορφώσουν ένα κοινό σχέδιο, στο οποίο να αναγνωρίζουν όλοι τα συμφέροντα τους".

"Θεωρώ ότι τέτοιο έδαφος υπάρχει" είπε ο κ. Πιτσιόρλας, τονίζοντας η προοπτική μιας περιφερειακής συνεργασίας, με κορμό μια σταθερή σχέση Ελλάδας και Τουρκίας, στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για όλους τους λαούς της περιοχής, όσο και για την προώθηση των κοινών συμφερόντων των χωρών της περιοχής.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός παρατήρησε πως η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία, την Τουρκία, την FYROM και την Αλβανία, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν από κοινού ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης των μνημείων της Εγνατίας Οδού, η οποία διαχρονικά συνέδεε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπουλη, ως ένα συμβολικό παράδειγμα, για το πώς θα μπορούσαν οι λαοί της περιοχής να συνεργαστούν "σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ δύσκολο διεθνώς, και να διαφυλαχθούν από έριδες και πάθη". Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι πρέπει "να είμαστε πάντα ψύχραιμοι" και "να μην επιτρέψουμε σε στιγμές εντάσεων να επηρεάσουν τη γενική στρατηγική". Τόνισε δε, ότι υπάρχει δυνατότητα να συσφιχθούν οι σχέσεις πέρα από τις οικονομικές, "βεβαίως πάντα με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα που είναι προφανή".

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο κ. Πιτσιόρλας είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση είναι "προσηλωμένη σταθερά στο να κλείσει η αξιολόγηση και να κλείσει έγκαιρα", αν και σημείωσε ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια "αλλά από πολλούς παράγοντες". "Γι’ αυτό και αγωνίζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται όσο μπορεί καλύτερα, προκειμένου να κλείσει με τρόπο που δε θα επιφέρει περαιτέρω βάρη στον ελληνικό λαό" τόνισε.

Στην ομιλία του ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, υπογράμμισε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών πριν μια δεκαετία ανέρχονταν σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ετησίως, αλλά τα τελευταία χρόνια εκτινάχθηκαν στα 5,5 δισ. με εξαίρεση το 2015 και το 2016 που υποχώρησαν στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κρίσης. Εκτίμησε όμως ότι "υπάρχει βούληση" για περαιτέρω βελτίωση, και πρόσθεσε ότι, εάν οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών εντατικοποιήσουν τις δράσεις τους, "δεν είναι δύσκολο" να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις για αύξηση των οικονομικών σχέσεων στο επίπεδο των "δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως".

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "υπάρχει δυστυχώς μια ανισορροπία" στις επενδύσεις σε διμερές επίπεδο, διότι "ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι στα 6,8 δισ. δολάρια, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι περίπου 500 εκ. δολάρια". Εξέφρασε την ελπίδα ότι "με την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα" να κλείσει "το συντομότερο δυνατό αυτή η διαφορά" και "οι τουρκικές επενδύσεις και το τουρκικό κεφάλαιο στην Ελλάδα να συμβάλουν, ώστε να εξέλθει το συντομότερο δυνατό η Ελλάδα από την οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται σήμερα".

Τόνισε, επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Θεσσαλονίκη κατέχει μια "ιδιαίτερη θέση" στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στην οικονομική συνεργασία των μεταξύ δύο χωρών, καθώς το 60% των οικονομικών συναλλαγών με την Ελλάδα γίνονται με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε ότι στο προσεχές διάστημα γίνονται ενέργειες για να δρομολογηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ro/Pax μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, ενώ σε τεχνικό επίπεδο γίνονται συνεννοήσεις για την ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.

Την πίτα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος έκοψε ο πρόεδρος του, Δημήτριος Συμεωνίδης. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι πρόεδροι και μέλη, άλλων επιμελητηρίων της πόλης.

r


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ