Quantcast
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς προληπτικά μέτρα ή πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ επιδιώκει η Αθήνα - enikonomia.gr
share

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς προληπτικά μέτρα ή πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ επιδιώκει η Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς προληπτικά μέτρα ή πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ είναι τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο εν όψει των πυκνών επαφών που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με την ευκαιρία του ΔΣ του ΔΝΤ ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μέσω επιστολής με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ταμείου για την εκ των προτέρων ψήφιση πρόσθετων μέτρων σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Κατηγόρησε επίσης το ταμείο για το γεγονός ότι παρά την υπεραπόδοση της οικονομίας συνεχίζει και επιμένει στις απαισιόδοξες προβλέψεις του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ παρότι το 2016 έχει ξεπεράσει αυτήν την πρόβλεψη και κατάφερε να έχει με τα γνωστά μέτρα πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Η στάση αυτή του ΥΠΟΙΚ σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για το ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα την στιγμή που όλοι υπερθεματίζουν υπερ της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε δύο παράγοντες : Ότι σε κάθε ανάλογη περίπτωση κατά το παρελθόν η Commission αναλάμβανε πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης.

Με δεδομένο ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει πλέον έντονο κλίμα αμφισβήτησης προς το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας η λύση που θα μπορούσε να έρθει από τους ευρωπαίους δανειστές θα περιείχε στην χειρότερη των περιπτώσεων μόνο τον μακροχρόνιο κόφτη αλλά όχι συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μάλιστα θα πρέπει να ψηφιστούν εκ των προτέρων.

Το δεύτερο μεγάλο άγχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ότι α ν γίνουν όμως ζητούν οι θεσμοί τα πράγματα η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα χωρίς όμως να πάρει την ελάφρυνση του χρέους που ζητά και το ΔΝΤ.

Τούτο διότι Γερμανία Ολλανδία και οι σύμμαχοι τους επιμένουν να ζ ητούν από την Ελλάδα όσα ζητά το ΔΝΤ αλλά οι ίδιοι αρνούνται ακόμηα και να ανοίξουν συζήτηση για ανάλυση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τώρα.

Μια τέτοια συμφωνία δηλάδη μέτρα χωρίς το ελάφρυνση χρέους θα αποσταθεροποιούσε τελείως την κατάσταση εντός της Ελλάδας δημιουργώντας πολιτική και κοινωνική κρίση.

Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ

Ακόμη όμως και αν τελικά το αδιέξοδο συνερίζοντας μέχρι και τις αρχές Μαρτίου οπότε η αποφάσεις θα πάγωναν λόγω των εκλογών της Ολλανδίας τότε για την ελληνικό ομάδα που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα η εναλλακτική θα ήταν ένα πρόγραμμα χωρίς καθόλου ΔΝΤ.

Ποντάρουν δηλαδή στο ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό κάποια στιγμή και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για να το πάρει πίσω την επομένη.

ΟΙ κίνδυνοι μιας τέτοιας λύσεις είναι πολλοί και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτοι . Ο πρώτος και μεγαλύτερος είναι ο χρόνος και η διάθεση που θα έπρεπε να υπάρξει από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα όταν εμμέσως θα ομολογούσαμε ότι τα τρία προηγούμενα απέτυχαν.

Μεγάλος φόβος υπάρχει και για το πολιτικό σκηνικό στην Ευρωζώνη μετά τις εθνικές εκλογές που έχεουν ήδη προγραμματιστεί. Αν η τάση είναι οι χώρες που έχουν εκλογές να πάνε «δεξιότερα» τότε ακόμη και αν υπάρξει και νέο πρόγραμμα οι όροι για την Ελλάδα θα είναι επαχθείς.

Τέλος μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα κάνει πολλούς να θυμηθούν το σενάριο της εξόδου από το ευρώ δίνοντας δίκιο στην σχετική εισήγηση που κάνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Βόλγκανγκ Σόϊμπλε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.