Quantcast
Τσίπρας: Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση.

Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στο Eurogroup έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν.

Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.