Quantcast
Αναζητείται φόρμουλα για λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης - enikonomia.gr
share

Αναζητείται φόρμουλα για λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης

δημοσιεύτηκε:

Στο κενό βρίσκεται για άλλη μια φορά η διαπραγμάτευση με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους δανειστές να βρίσκονται σε πλήρη διάσταση για όλα τα σοβαρά θέματα παραπέμποντας τη λύση τους σε τεχνικές συναντήσεις.

Πλέον μένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι και την Πέμπτη που έχουν κλείσει εισιτήρια αναχώρησης οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ESM και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει αν μέχρι και τότε δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος.

Το σίγουρο είναι το Euroworking Group που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα θα πιστοποιήσει τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων και θα επισημοποιήσει ότι το Eurogroup στις 20 του μήνα θα περιοριστεί σε μια ανασκόπηση για την Ελλάδα.

Η επιστροφή, όμως, των θεσμών θα απαιτήσει άλλη μια υποχώρηση της Ελλάδας για να συνεχιστεί με κάποιο τρόπο η διαπραγμάτευση.

Στην παρούσα φάση , μια εβδομάδα μετά την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Αθήνα μετά την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει στην πρόοδο που είχε γίνει μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε έγιναν οι τελευταίες συναντήσεις.

Η μόνη ουσιαστική εξέλιξη όλου αυτού του καιρού είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που μπήκαν στο τραπέζι στις 20 Φεβρουαρίου δημιουργώντας, όμως, άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Έχοντας κάνει από την περασμένη Τρίτη τρεις επίσημες συναντήσεις, οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν έχουν μειώσει ούτε ένα εκατοστό την απόσταση που τους χώριζε σε όλα τα θέματα.

Άτομα που παρακολουθούν από κοντά την αξιολόγηση βεβαιώνουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αντιμετωπίζει κυρίως το ΔΝΤ, αφού οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών μέχρι στιγμής απλώς παρίστανται.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα της κ. Βελκουλέσκου ζητά ακόμη πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019.

Θεωρεί, επίσης, ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 ήταν συγκυριακή και δεν θα συνεχιστεί το 2017 το 2018 και το 2019.

Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος για την αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.

Τούτο παρόντος και του εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τη θέση της Κομισιόν, ότι δηλαδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι υπεραπαισιόδοξες και θα πρέπει υποχρεωτικά να αλλάξουν με βάση τα τελευταία δεδομένα για την ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ έχει απορρίψει, επίσης, και τα 2/3 από τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά και απλώς συζητά κάποια μέτρα που βρίσκονται κοντά στην δική του αντίληψη περί αντισταθμιστικών μέτρων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Ζητά, όμως, αντί για επιδοματικά μέτρα αλλαγή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας, το Ταμείο ζητά τη μείωση της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβλήθηκε στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και παράλληλα την επιβάρυνση με φόρους στα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου.

Παρόλα αυτά, για να αποφευχθεί μια ρήξη αποφασίστηκε το θέμα να περάσει στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την ελπίδα οι αποστάσεις να μειωθούν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.