Quantcast
Διαφορές σε εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο και αντίμετρα - enikonomia.gr
share

Διαφορές σε εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο και αντίμετρα

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς συμφωνία ακόμη και στα θέματα που «έκλειναν» τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ΔΝΤ να προαγγέλλει «πολύ δουλειά» και τους Ευρωπαίους να διαπιστώνουν… πρόοδο ολοκληρώθηκε χθες και αυτή η επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα δείχνοντας ότι ο δρόμος για την συμφωνία θα είναι μακρύς.

Το μόνο θετικό είναι ότι και οι Ευρωπαίοι δανειστές αλλά και το ΔΝΤ παρέτειναν την παραμονή τους για δύο ημέρες -παρότι προηγήθηκε μια εβδομάδα απραξίας – μόνο επειδή η ελληνική πλευρά έδειξε πιο συμβιβαστική και άρχισε να συζητά κάποιες υποχωρήσεις που θα αν δούμε να και πότε θα υλοποιηθούν.

Πάντως χθες το πανηγυρικό κλίμα που δημιουργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις που ήθελαν σημαντική πρόοδο σε όλα τα θέματα ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και συμφωνία για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2018 ξαφνικά αναστράφηκε.

Κατά την αποχώρηση των δανειστών οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούσαν ξανά για πολύ μικρή απόσταση στον εξωδικαστικό και για ένα πολύ μικρό κενό το 2018 για το οποίο δήλωναν ότι θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα.

Από το 10ήμερα της παραμονής τους στην Αθήνα οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ που είχε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανέδειξαν τα τρία θέματα που αφορούν τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πλευράς και μπορούν να καθυστερήσουν την τελική συμφωνία ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι: Τις αλλαγές στην αγορά εργασίας τα αντισταθμιστικά μέτρα και το χρόνο και το βάθος για την νέα περικοπή στις συντάξεις.

Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο από την ελληνική πλευρά η Ελλάδα «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» σύμφωνα με χθεσινή δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου εργασίας.

Το Ταμείο ζητά ακόμη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως είναι σήμερα «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο» τόνισε η ίδια πηγή.

Μέτρα – αντίμετρα

Σε ότι αφορά τα μέτρα από το 2019 και μετά το ΔΝΤ ζητά σταθερά μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) τα οποία αναλύονται σε 1% του ΑΕΠ περισσότερα έσοδα από την περικοπή του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από την 1/1 2019 και 1% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων που σύμφωνα με τους θεσμούς θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2020.

Η διαπραγμάτευση εδώ βρίσκεται ακόμη στην αρχή αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το ύψος του αφορολόγητου ούτε όμως και οι παράμετροι για τις περικοπές στις συντάξεις.

Ειδικά για τις συντάξεις η ελληνική πλευρά επιμένει οι όποιες περικοπές αποφασιστούν αν εφαρμοστούν σταδιακά από το 2020 έως και το 2025 κάτι που μέχρι στιγμής δεν θέλει να ακούσει το ΔΝΤ.

Στα αντισταθμιστικά ή θετικά μέτρα υπάρχουν επίσης διαφορές σε ότι αφορά τους φόρους που θα θέλει να μειώσει η ελληνική πλευρά και ειδικότερα την ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ που θα επιχειρηθεί μέσω του νέου φόρους περιουσίας καθώς θεωρείται από τους δανειστές ο φόρος στον οποίο παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη και για δαπάνες που αφορούν την συμμετοχή των φαρμάκων που θέλει να καταργήσει η ελληνική πλευρά αλλά και σε μειώσεις φόρων που θεωρούνται επιδοματική πολιτική χωρίς αντίκρισμα στον ρυθμό ανάπτυξης.

ΤΟ ΔΝΤ ζητά τα αντισταθμιστικά μέτρα να κατευθυνθούν στην μείωση τω φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες περαιτέρω ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.

Διαπραγμάτευση από μακριά

Με δεδομένα τα ανοιχτά θέματα και το χθεσινό Euroworking διαπίστωσε σύμφωνα με Κυβερνητικούς κύκλους « πρόοδο» σε όλα τα θέματα και πλέον ότι περαιτέρω… πρόοδος γίνει θα προέλθει από τις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κορυφής μέσα στην επόμενη εβδομάδα μέχρι και το Eurogroup την μεθεπόμενη Δευτέρα το οποίο επίσης αναμένεται να καταγράψει και αυτό πρόοδο των συνομιλιών και να εκφράσει ευχές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των πρόσθετων μέτρων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.