Quantcast
Υστέρηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Υστέρηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Στα 287 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ανείσπρακτες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.


Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ εισέπραξε το 61,7% των εισφορών που βεβαίωσε σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή 463 εκατ. ευρώ, από τα 750 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις για μειωμένα έσοδα μετά την κατάργηση των «κλειστών» ασφαλίστρων και τον υπολογισμό, από την 1/1/2017, των ασφαλίστρων στο φορολογητέο εισόδημα.

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώθηκε και σε πίνακα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, με τον οποίο προσδιορίζονται οι απώλειες εισόδων στα 791 εκατ. ευρώ ετησίως (-663 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της σύνταξης και -128 εκατ. ευρώ για τον κλάδο ασθένειας).

Τα μειωμένα έσοδα υπολογίστηκαν λόγω των περιορισμένων εισοδημάτων που δηλώνουν στην Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε αντίθεση με τις επιβαρύνσεις οι οποίες προέκυψαν για εκείνους οι οποίοι δήλωναν άνω των 25.000 ευρώ ετησίως.

Ο στόχος

Από την πλευρά του και ο ΕΦΚΑ παραδέχθηκε ότι ποσοστό των εισφορών που εισέπραξε είναι μικρότερο από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί (61,7% έναντι πάνω από 70%), προσθέτοντας όμως ότι «κινείται εντός του προϋπολογισμένου στόχου». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο τελικός απολογισμός δεν περιλαμβάνει τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση καθώς δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη. Και δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικός αφού θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί με βάση το πραγματικό -και χαμηλότερο- εισόδημα (του 2016) των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ οι εισφορές των μη μισθωτών αντιστοιχούν σε ποσοστό 23% του συνόλου των εισφορών, οι δε εισπράξεις των εισφορών από μισθωτούς ασφαλισμένους, στο πρώτο τρίμηνο, ήταν αυξημένες κατά 12%. Κατά τα λοιπά, 1.414.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει έως τέλος του μήνα να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 250 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στον μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.efka.gov.gr) προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Πηγή: Έθνος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.