Quantcast
Αγορά δύο ταχυτήτων στα ενοίκια κατοικιών - enikonomia.gr
share

Αγορά δύο ταχυτήτων στα ενοίκια κατοικιών

δημοσιεύτηκε:

Σε αγορά «δύο» ταχυτήτων τείνει να εξελιχθεί η ενοικίαση κατοικιών στην Αττική, καθώς το ένα σκέλος της τροφοδοτείται από τη ζήτηση από το εξωτερικό μέσω δημοφιλών ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb και το άλλο σκέλος αφορά τις συμβατικές ενοικιάσεις που γίνονται από τα νοικοκυριά.

Η διαφοροποίηση γίνεται ακόμα πιο έκδηλη όσον αφορά τις τιμές, καθώς ήδη σε κάποια σημεία του ιστορικού κέντρου, όπου η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών από το εξωτερικό είναι εντονότερη, όπως π.χ. το Κουκάκι, η Πλάκα και το Μοναστηράκι, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει καθόλου διαθεσιμότητα κατοικιών προς ενοικίαση για Ελληνες, αφού όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν το ακίνητό τους στρέφονται αποκλειστικά στην ξένη αγορά.

Οχι πάνω από 500 έως 600 ευρώ

Η τάση αυτή έχει κατορθώσει να συγκρατήσει τις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεν κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό πτώσης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά.

Το 2016 τα ενοίκια των κατοικιών πανελλαδικά υποχώρησαν κατά 2,6%. Αντίστοιχα, το 2015, η πτώση τους είχε διαμορφωθεί σε 4,4%, έναντι 7,7% το 2014, 6,8% το 2013 και 2,1% το 2012.

Σήμερα, στην Αθήνα, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται μεταξύ 7 και 10,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία.

Σύμφωνα με την κ. Μίνα Χαρμπαλή, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου «Κατοικία» και γενική γραμματέα του Συλλόγου Αθηνών – Αττικής, οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές έχουν «συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο οποίος κατά κανόνα δεν ξεπερνάει τα 500-600 ευρώ.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, υποχρεώνονται να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους αναλόγως». Κατά την ίδια, αυτό που παρατηρείται είναι η ενοικίαση μικρότερων κατοικιών, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενός μεγαλύτερου διαμερίσματος.

Σε χειρότερη θέση τα βόρεια προάστια

Σε κάθε περίπτωση, κινητικότητα ενοικιάσεων καταγράφεται περισσότερο σε περιοχές που εξυπηρετούνται από το μετρό. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ζήτηση από Ελληνες παρατηρείται σε Αμπελοκήπους, Θησείο, Πετράλωνα και σε μικρότερο βαθμό σε Αγ. Παρασκευή και Χολαργό.

Στον αντίποδα, οι ξένοι ενοικιαστές κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στο ιστορικό κέντρο και στα νότια προάστια. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα βόρεια προάστια αποδεικνύονται ο «φτωχός συγγενής», τουλάχιστον αναφορικά με τις ενοικιάσεις.

«Στα βόρεια προάστια, η ζήτηση είναι μικρότερη, κυρίως λόγω της ύπαρξης σημαντικού αποθέματος από κατοικίες μεγάλης επιφάνειας, που καθιστούν απαγορευτικό το κόστος ενοικίασης για την πλειονότητα των σημερινών νοικοκυριών», αναφέρει η κ. Χαρμπαλή. Αυτό που είναι πάντως δεδομένο είναι ότι τα επόμενα χρόνια, οι ενοικιάσεις κατοικιών, και όχι οι αγορές, θα αποτελούν τον κανόνα.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.