Quantcast
Θρίλερ στο Eurogroup! Η Αθήνα θέλει πολιτική λύση για το χρέος, οι δανειστές δίνουν μόνο την δόση - enikonomia.gr
share

Θρίλερ στο Eurogroup! Η Αθήνα θέλει πολιτική λύση για το χρέος, οι δανειστές δίνουν μόνο την δόση

δημοσιεύτηκε:

Πυκνές είναι οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από εκπροσώπους των δανειστών που μιλούν για συμφωνία ανάλογη με αυτήν της 22ας Μαΐου στο αυριανό Eurogroup ενώ χθες ο Πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους προαναγγέλλοντας συνέχιση της διεκδίκησης λύσης για το χρέος και στην Σύνοδο Κορυφής.

Το στοιχείο που διαφοροποίησε την επικαιρότητα χθες ήταν οι δηλώσεις Σόϊμπλε από συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο όπου δήλωσε βέβαιος για συμφωνία στο αυριανό Εurogrουp του Λουξεμβούργου.

Μάλιστα επεκτάθηκε και σε επαίνους για την διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργού οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά όχι τυχαία.

Χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσακαλώτος εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών δεν έχασε την ευκαιρία να προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής λύσης για το χρέος.

Τόνισε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται πολύ τον υπουργό του καθώς επιμένει να αναζητά πολιτική λύση για το χρέος με συνεχείς επαφές με την κ. Μέρκελ η οποία επιμένει – σύμφωνα με τον κ. Σοϊμπλε – να του υπενθυμίζει ότι το θέμα τους χρέους είναι θέμα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός επέμενε λίγες ώρες νωρίτερα στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ότι αν δεν έχουμε λύση για το χρέος η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να την διεκδικεί και στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Κοινοτικές πηγές : «Μόνο την δόση»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων , εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν στους υπουργούς θετική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι ύψος της δόσης θα καθοριστεί αύριο με εισήγηση του ESM , ενώ οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες το τοποθετούν μεταξύ 8,5 και 10 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ η ίδια πηγή είπε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με ή χωρίς χρηματοδότηση στην παρούσα φάση, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός συμφωνεί απόλυτα με τη συμφωνία (δηλαδή τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου) που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ούτε συζήτηση για χρέος

Σχετικά με την λύση για το χρέος εξέφραζε απορία για τη διάσταση που έχει δοθεί στον τύπο. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα λήψης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε αυτή τη συνεδρίαση του Εurogroup, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει η απόφαση της 25ης Μαίου 2016, η οποία καθορίζει βραχυπρόθεσμες, οι οποίες υλοποιούνται και αν χρειαστεί μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην αυριανή συνεδρίαση, οι υπουργοί θα μπορούσαν να εξειδικεύσουν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τα μέτρα της απόφασης του Μαίου 2016, ωστόσο υπάρχουν και όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Αναφορικά με το τι θα περιέχει η δήλωση του Εurogroup δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες γιατί, όπως είπε, πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως, το βέβαιο πλέον είναι πως η συμφωνία που προωθείται στο Εurogroup δεν ανοίγει το δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ζητούμενο, πλέον, είναι κατά πόσο η τελική διατύπωση των υπουργών για το χρέος θα διευκολύνει τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να το κάνει, έστω και όχι άμεσα αλλά τους επόμενους μήνες.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα. Και χρειαζόμαστε εκταμίευση τώρα για να παραμείνει εντός τροχιάς η ανάπτυξη στην Ελλάδα”, υπογράμμισε τέλος χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως ανέφερε, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμο βήμα για την Ελλάδα, στον αγώνα της για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και εν τέλει, την επιστροφή στις αγορές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.