Quantcast
DW: Θα βγάλει «λευκό καπνό» το Λουξεμβούργο; - enikonomia.gr
share

DW: Θα βγάλει «λευκό καπνό» το Λουξεμβούργο;

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία και όχι ρήξη στο σημερινό Eurogroup προεξοφλούν γερμανοί αναλυτές. Τα πιθανά σενάρια και το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αιτιολογώντας την αισιοδοξία τους αυτή για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γερμανοί αναλυτές παραπέμπουν σε τρία, κυρίως, στοιχεία: αφενός στις δηλώσεις του ίδιου του Β. Σόιμπλε που εκτίμησε την Τρίτη ότι σήμερα θα υπάρξει λύση αλλά και στην φυσική παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο σήμερα και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του χρειάζονται τη συμφωνία, «χρειάζονται αποφάσεις του Eurogroup με καλές ειδήσεις», όπως σημειώνει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Πιθανά σενάρια


Χθες Τετάρτη και ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε έλεγε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ότι η γερμανική πλευρά αναμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο», χωρίς όμως κάποια εγγύηση ή ένα είδος αυτοματισμού αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Βέβαια, όπως σχολιάζουν αναλυτές, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν σήμερα ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος, διατυπωμένες ωστόσο με τρόπο που να μην συνιστούν «αλλαγή προγράμματος» που απαιτεί τη νέα έγκριση της γερμανικής Βουλής. Εντούτοις πάντα βέβαιο με το γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις στο 2018 και φυσικά εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ -ως τεχνικού συμβούλου- και συνεπώς και η εκταμίευση της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτούν άλλα χρήματα. Άγνωστο παραμένει πώς θα τα «διαβάσει» όλα αυτά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και εάν και πότε θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για τη ρήτρα ανάπτυξης


Όσον αφορά την προτεινόμενη από τη Γαλλία ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος, το Βερολίνο δεν φαίνεται να είναι κατηγορηματικά αντίθετο και σίγουρα δεν διαφωνεί επί της αρχής. Η γερμανική πλευρά ζητά όμως περισσότερες διευκρινίσεις και αυτό απαιτεί φυσικά χρόνο. Η ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος θα μπορούσε να ενταχθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση. Παρόμοια πρόταση είχε βάλει στο τραπέζι και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2015. Πέραν του ότι δεν είναι της παρούσης, ένα από τα προβλήματα της εν λόγω πρότασης είναι ότι προϋποθέτει εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Όπως έγραψε πρόσφατα και η SZ, «(…) τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να δαπανά τα πρόσθετα έσοδα σε προεκλογικά δώρα και όχι στην αποπληρωμή του χρέους»;

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»η προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα θεωρείται στη Γερμανία περισσότερο ως ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Τόσο η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και άλλοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι το καθ΄ ύλην αρμόδιο όργανο για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών. Συνεπώς, στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας προσέφευγε στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα παρέπεμπαν το θέμα εκ νέου στους υπουργούς Οικονομικών και σε ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό όμως δεν φαίνεται να το θέλει κανείς. Όχι μόνον η Ελλάδα λόγω των πληρωμών του Ιουλίου. Και οι εταίροι θέλουν να τελειώνει πλέον οριστικά το ζήτημα.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.