Quantcast
Πιθανή και πλήρης απεξάρτηση από ΔΝΤ μετά τις Γερμανικές εκλογές - enikonomia.gr
share

Πιθανή και πλήρης απεξάρτηση από ΔΝΤ μετά τις Γερμανικές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Στον άξονα Βερολίνου ΔΝΤ θα κριθεί πριν το τέλος του χρόνου η λήξη του ελληνικού προγράμματος αφού στην παρούσα φάση το ΔΝΤ αναγκάστηκε ξανά σε υποχώρηση ώστε να καταβληθεί η δόση των 8,5 δις ευρώ που καλύπτει την Ελλάδα σχεδόν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Χθες η Γενικής Διευθύντρια του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ εισηγήθηκε στο ΔΣ την κατ αρχήν έγκριση ενός προγράμματος για την Ελλάδα με συμβολική χρηματοδότηση 2 δις δολαρίων με στόχο να υπάρχει έγκριση μέχρι και τις 27 Ιουλίου.

Έως τότε θα γνωρίζουμε αν η πρόταση της κ. Λαγκάρντ θα γίνει αποδεκτή ή αν το ΔΣ θα αποφασίσει να αναλάβει την τελική του απόφαση μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Τούτο διότι σύμφωνα με πληροφορίες η κατ αρχήν έγκριση προοπτική προγράμματος απαιτεί μια ξεκάθαρη δέσμευση από τους δανειστές της Ελλάδας ( δηλαδή του Eurogroup) για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έστω αν τα μέτρα αυτά έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστούν το 2018.

Σε αυτήν την φάση το ίδιο το ταμείο παραδέχεται δια της κ Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη σαφήνεια για τα μέτρα και κατά συνέπεια μέχρι να υπάρξει ( δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές ) θα είναι δύσκολο να εγκρίνει έστω και κατ αρχήν πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Το δεύτερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης είναι τι αποφάσεις θα ληφθούν από το Βερολίνο.

Η νέα Γερμανική Κυβέρνηση και ο διάδοχος του κ. Σόϊμπλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απαίτηση του ΔΝΤ για μια πολύ ακριβή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ης σημερινή Κυβέρνηση δεν δέχθηκε καν να συζητήσει.

Ανάλογα λοιπόν με τους πολιτικούς συσχετισμούς που φαίνεται να προδιαγράφονται θα είναι το ίδιο δύσκολο αν όχι δυσκολότερο τέτοιες αποφάσεις να ληφθούν και μετά τον Σεπτέμβριο.

Αν μέχρι τότε δεν υπάρχει ούτε κατ αρχήν πρόγραμμα με το ΔΝΤ και η Γερμανία συνεχίζει να μην συζητά ελάφρυνση του χρέους τότε και το Ταμείο δεν θα έχει κανένα έρεισμα για να συνεχίζει να συζητά για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Σόϊμπλε όταν η Ελλάδα αντιδρούσε στα νέα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός προγράμματος χωρίς το Ταμείο αν κάτι τέτοιο περνούσε από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σε ένα νέο κοινοβούλιο όμως και με αντικίνητρο το μεγάλο κόστος των μέτρων που θα ζητήσει το ΔΝΤ όλα μπορούν να γίνουν.

Άλλωστε είναι γνωστή από καιρό η επιθυμία κάποιων υψηλά ιστάμενων του Ταμείου (του κ. Τόμσεν συμπεριλαμβανομένου) που πιστεύουν ότι ο Οργανισμός δεν θα πρέπει αν προχωρήσει σε τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα και θα πρέπει να απεμπλακεί εντελώς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.