Quantcast
Τέσσερις συν ένας θεσμοί στο συνέδριο του Economist - enikonomia.gr
share

Τέσσερις συν ένας θεσμοί στο συνέδριο του Economist

δημοσιεύτηκε:

Τον ρόλο του «πέμπτου θεσμού» διεκδίκησε ο αναπληρωτή υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist όταν στο πάνελ με τους εκπροσώπους των δανειστών τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος και να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία.

Μετά από μια εκστρατεία του ίδιου του Πρωθυπουργού περί καθαρής λύσης στο θέμα τους χρέους από την αρχή του Μαϊου υπερασπίστηκε απολύτως την θέση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ότι αρκεί μόνο να δεσμευτούν για τα μέτρα ελάφρυνσης αφού έχει ήδη συμφωνηθεί ότι τα μέτρα θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν μετά τα μέσα τους 2018.

Μάλιστα διαφώνησε και με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ κ. Φραντσέσκο Ντρούντι ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί ακόμη να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφού η ανάλυση των μέτρων όπως έγινε στην απόφαση της 15ης Ιουνίου είναι μεν ένα πρώτο καλό βήμα αλλά είναι ακόμη ανεπαρκής.

Ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι και το μέτρο της επέκτασης των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων κατά 15 χρόνια αλλά και η δέσμευση για βοήθεια και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι απολύτως επαρκή για να βεβαιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους . «Ευχόμαστε να το είχε δεί έτσι και το ΔΝΤ και να είχαμε την πλήρη και όχι μόνο την κα αρχήν ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Τι είπαν όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών

«Έχετε φέρει σε πέρας ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο μόνο για την δεύτερη αξιολόγηση είχε 140 προαπαιτούμενα. Βρίσκεστε στην κατάσταση που ήσασταν το 2014. Πρέπει τώρα ολοκληρώσετε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα» μας είπε ο πλέον φιλικός εκπρόσωπος των θεσμών ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος του ESM κ Νικόλα Τζαιαμαριόλι ο οποίος τόνισε ότι παρά την ένταση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα για την ελάφρυνση του χρέους το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις . Μόνο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει ξανά την Ελλάδα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης είπε.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους τόνισε ότι επιβεβαιώνει την σαφή δέσμευση των Ευρωπαίων να συνεχίζουν να βοηθούν την Ελλάδα μέχρι να σταθεί κανονικά στα πόδια της αλλά η τελική εφαμρογή τους δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία του πρόγραμμα της.

« Βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ Φραντσέσκο Ντρούντι για να προσθέσει όμως «Θα πρέπει να γίνουν βήματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο το στοκ των κόκκινων δανείων σταθεροποιήθηκε αλλά δεν μειώθηκε και θα πρέπει να γίνει κάτι γι αυτό» και συνέχισε: «Χρειάζονται ακόμη αλλαγές στο αστικό κώδικα ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι υποθέσεις των δανείων αλλά και δευτερεύουσα νομολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αγορά δανείων» είπε τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να δανείσουν ξανά την πραγματική οικονομία.

Σε ότι αφορά την στάση της ΕΚΤ απέναντι στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup και την μη ένταξη της Ελλάδας στο QE ο κ. Ντρούντι επανέλαβε όσα έχει γράψει ο πρόεδορς της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Ότι η απόφαση είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά δεν δίνει ακόμη την απαιτούμενη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου

Την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας κατά 1,5 εκ άτομα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού προέβλεψε η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο συνέδριο του Economost , επιμένοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Erogroup για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2% μακροπρόθεσμα είναι μη βιώσιμη.

« Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα είναι μη ρεαλιστική . Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλη μείωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομία της.

Αυτό θα γίνει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που υα έχει ως αποτέλεσμα της μείωση του εργατικού δυναμικού κατά το 1/3|» τόνισε η κ. Βελκουλέσκου.

Επέμενε λοιπόν στους στόχους που έχει θεσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει μακροχρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 1,5% του ΑΕΠ αφού και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ.

Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και για το θέμα του χρέους . Ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει πρόσφατα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της . Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ρυθμιστεί άπαξ και δια παντός» η κ .Βελκουσλέκσου.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι αποτελεί μεν μια πρόοδο αλλά δεν θα παρέχει σε καμία περίπτωση την διαφάνεια που χρειάζεται το Ταμείο για να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόσθεσε μάλιστα την εντύπωση του Ταμείου ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά το 2018 , δηλαδή να αναβληθεί επ αόριστο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της μετενέργειας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομές θα πρέπει να συνεχίσουν και να εμβαθυνθούν καθώς όπως σημείωσε « Η πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξης.

Σήμερα το debate Τσακαλώτου – Ρέγκλινγ

Σήμερα θα έχουμε την δημόσια συζήτηση Τσακαλώτου Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα το κύμα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Χθες οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο υπουργείο οικονομικών εν όψει της έγρκισης της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δις ευρώ στις αρχές Ιουλίου.

Μετά την χθεσινή συνάντηση ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης .Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εκτίμησε ότι «εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018».

Ο κ. Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για το εάν είναι ικανοποιημένος από τα ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και είπε: «έχουμε δει πρόοδο, ορισμένες φορές υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε ευτυχείς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει συμφωνηθεί».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.