Quantcast
Handelsblatt: Λοταρία ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Λοταρία ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Στην φοροδιαφυγή και στον πρωτότυπο τρόπο που επέλεξε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να την αντιμετωπίσει αναφέρεται στη διαδικτυακή έκδοσής της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε μακροσκελές άρθρο της σημειώνει ότι ο κρατικός κορβανάς χάνει κάθε χρόνο 16 δις ευρώ σε φόρους, το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού φορολογικών εσόδων για το 2016, ενώ το ποσό του μη καταβληθέντος ΦΠΑ υπολογίζεται στα 6 δις ευρώ.

«Με το μέτρο της λοταρίας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπαναστασίου θέλει να δημιουργήσει κίνητρο προκειμένου οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες» αναφέρεται στο άρθρο.

«Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή θα αντιστοιχεί σε ένα λαχνό που θα μπαίνει αυτόματα σε μια κληρωτίδα. Κάθε μήνα θα κληρώνονται 1000 λαχνοί και ο κάθε τυχερός θα παίρνει από 1000 ευρώ σαν δώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαθέσει κάθε χρόνο 12 εκατομ. ευρώ με την ελπίδα ότι θα εισπράξει το πολλαπλάσιο σε φόρους. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλοί, όπως έμποροι, τεχνίτες και πάροχοι υπηρεσιών, που αρνούνται να δεχθούν κάρτες για πληρωμές με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν τη τεχνική υποδομή, αλλά αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Μέχρι τις 27 Ιουλίου πολλοί επιτηδευματίες και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι κι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τερματικά POS για όλες τις πιστωτικές κάρτες.

Tο μέτρο δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Από την αρχή του χρόνου εγκαθίστανται καθημερινά 1300 με 1400 τερματικά, μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι 420.000 χιλιάδες.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.