Quantcast
«Καμπανάκι» από τη Moody’s για τις κυπριακές τράπεζες - enikonomia.gr
share

«Καμπανάκι» από τη Moody’s για τις κυπριακές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Καμπανάκι για τις προβλέψεις Τράπεζας Κύπρου χτυπά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέροντας ότι το γεγονός θα είναι πιστωτικά αρνητικό για την τράπεζα ενώ θα επιφέρει ζημιές για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα το 2017.

Οπως υπενθυμίζει το Stockwatch, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι ορισμένες τροποποιήσεις των παραδοχών θα αυξήσουν τις προβλέψεις κατά 500 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών €550 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι κερδών €2 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017 και €67 εκ. το 2016.

Η τράπεζα αναμένει ότι οι αυξημένες προβλέψεις θα μειώσουν το δείκτη κεφαλαίων κατηγορίας 1 (CET1) του Ιουνίου 2017 στο 12,3% από 14,4% τον Μάρτιο του 2017 και το συνολικό ποσοστό κεφαλαίου της (σε μεταβατική βάση) στο 13,7% από 15,6%.

«Αν και αυτή η μεταφορά κεφαλαίων σε αποθεματικά ζημιών αποβλέπει στην επιτάχυνση της απομείωσης του ισολογισμού, αποτυπώνει την ευπάθεια του κεφαλαίου της τράπεζας στη μείωση του ανακτήσιμου ποσού που αναμένει η τράπεζα από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που είναι πιστωτικό αρνητικό», αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο του report.

Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφαση να τροποποιηθούν οι παραδοχές προβλέψεων κυρίως με την επέκταση των αναμενόμενων περιόδων ανάκτησης και την αύξηση των εκπτώσεων στην ανακτήσιμη αξία των εξασφαλίσεων αντικατοπτρίζει έναν συνεχή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης της εποπτείας του 2017. Αυτές οι τροποποιήσεις ακολουθούν την καλύτερη ευθυγράμμιση των υποθέσεων προβλέψεων της τράπεζας με την ΕΚΤ το 2015, οι οποίες οδήγησαν σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους €600 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.