Quantcast
Σαββάκης - ΣΒΕΕ: Η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα - enikonomia.gr
share

Σαββάκης – ΣΒΕΕ: Η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα

δημοσιεύτηκε:

Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο, ο κλάδος της μεταποίησης να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας το 12% μέχρι το 2020, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης και ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον κίνδυνο βιωσιμότητας των βιομηχανιών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην περιοχή, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά αποβιομηχάνισης με «λουκέτα» σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανοίγοντας τις εργασίες της 2ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» σήμερα και αύριο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ο κ. Σαββάκης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία από την καταγραφή του ΣΒΒΕ σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας (καταγραφή που είναι ακόμη σε εξέλιξη) σχετικά με την κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης) από το 2000 και μετά. Ειδικότερα, στην περιοχή του Έβρου το ποσοστό των «λουκέτων» στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι 63%, στη Ροδόπη 34%, στο Κιλκίς 50%, στα Γιάννενα 22%, στην Καστοριά 21%, ενώ στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

«Η βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με τα προγράμματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τον τομέα της μεταποίησης να συνεισφέρει στο ΑΕΠ από το 8,9% στο 12% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια και η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα» είπε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη στόχος θα πρέπει να αφορά την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική καινοτομία θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών, ενώ απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.


Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.