Quantcast
Βαρουφάκης: Ελπίζω ο Ρέντσι να εκμεταλλευτεί όλη την δουλειά της Αθήνας - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Ελπίζω ο Ρέντσι να εκμεταλλευτεί όλη την δουλειά της Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

«Ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία ενός προσώπου (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση: δεν εκπλήσσομαι και ούτε ταράσσομαι», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: «Είναι αυτό που προσπαθούν να διαρρεύσουν οι εχθροί. Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ελέγχου των τραπεζικών του λογαριασμών, απάντησε: «δεν θα βρουν πολλά χρήματα, ήμουν ακαδημαϊκός σε όλη μου την ζωή, δεν έχω πολλά αγαθά και ούτε χρήματα. Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, σημείωσε: «ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά όποιος, σε εκείνα τα “καλά χρόνια”, έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε “θα υπάρξει άσχημο τέλος”, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές» και προσέθεσε:

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;»

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε:  «ελπίζω οι Ιταλοί και ο πρωθυπουργός Ρέντσι να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα κάνουμε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Η Ιταλία είναι μια χώρα που μετράει περισσότερο από εμάς, αλλά μια αναθεώρηση των συμφωνιών συμφέρει και χώρες οι οποίες, όπως η Γερμανία, έχουν εμπορικό πλεόνασμα».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.