Quantcast
Ρήγας: Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί, ίσως και περισσότερο φέτος - enikonomia.gr
share

Ρήγας: Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί, ίσως και περισσότερο φέτος

δημοσιεύτηκε:

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί -ίσως και περισσότερο φέτος- καθώς υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει, αν θα το ψηφίσει «ή θα ακολουθήσει την αδιέξοδη και τυχοδιωκτική αντίληψη που είχε πέρυσι».

«Υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων, άρα θα δοθεί το μέρισμα και θα είναι ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα ενισχύσει όλες τις κοινωνικές ομάδες, που είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο» επισήμανε ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζοντας «καταρχήν θεμιτό και θετικό» το να καταθέτει η ΝΔ πρόταση για τη διανομή του μερίσματος, «ενώ πέρυσι ήταν πλήρως αρνητική, υπάρχει δηλαδή μία στροφή».

«Ακούμε και τις προτάσεις της ΝΔ, βεβαίως ο σχεδιασμός θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί εκεί που υπάρχει σημαντική ανάγκη. Όσον αφορά τους μακροχρόνια άνεργους (σ.σ. η πρόταση της ΝΔ είναι να κατευθυνθεί στην ομάδα αυτή μέρος του υπερπλεονάσματος), που ξαφνικά τους έπιασε η αγωνία, να τους θυμίσω ότι εκτίναξαν την ανεργία στο 27% κι εμείς σε μία διετία δύσκολη έχουμε καταφέρει να έχει υποχωρήσει στο 21%».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. «Η πορεία είναι θετική και η όποια καταστροφική αντίληψη και κινδυνολογία αναπτύσσεται είναι αδιέξοδη. Εμείς θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με όλα τα θετικά μέτρα που παίρνουμε για την κοινωνία» σημείωσε, παρατηρώντας ότι «το κλίμα για την οικονομία έχει αλλάξει και στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρώτες συναντήσεις, που έχουν γίνει με τους θεσμούς».

Αποτιμώντας τις πρόσφατες συναντήσεις μελών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών ανέφερε πως «και το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται προς λύση και το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, όπου υπήρχαν αδικίες, ενώ για τις εταιρείες που πτωχεύουν ή κλείνουν τη δραστηριότητά τους ήδη έχει επιλυθεί το θέμα της σειράς προτεραιότητας (σ.σ. για την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων), όπου θα προηγούνται οι εργαζόμενοι, ενώ ήταν τρίτοι στη σειρά και πρώτες οι τράπεζες».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ περί κυβερνητικής ανοχής σε φαινόμενα ανομίας ο κ. Ρήγας είπε ότι «δεν μπορούν να μιλάνε για τα θέματα της ασφάλειας, όταν υπάρχουν ανακοινωμένα όλα τα στοιχεία το τι προσπάθεια έχει γίνει –και με δημοκρατικό τρόπο, γιατί αυτό έχει την ουσία». «Θέλουμε την ασφάλεια, αλλά με όρους δημοκρατίας. Δεν μπορεί να έχουμε φαινόμενα και κρούσματα, όπως ήταν επιθέσεις σε μετανάστες, με πάρα πολύ σκληρό τρόπο. Αυτά είναι καταδικαστέα και δεν μπορεί να είναι μέρος της δικής μας διακυβέρνησης» ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι η ΝΔ πρέπει να απαντήσει στα δημοσιεύματα που αφορούν τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη. «Δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε εμάς όλη την προηγούμενη περίοδο και να υπάρχει σιγή ιχθύος αυτή την ώρα από πλευράς της ΝΔ» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που φέρουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στο επίκεντρο κριτικής στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τις αναφορές σε αποχώρηση του κ. Μουζάλα από τη συνεδρίαση, ο κ. Ρήγας απάντησε ότι «ο υπουργός είχε προγραμματισμένη -γνωστή και ανακοινωμένη- συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς». Διευκρίνισε: «Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτυπώνεται αυτό που συζητήσαμε για το Προσφυγικό, ότι είναι κρίσιμο θέμα κι έχουμε κάνει μία εξαιρετική προσπάθεια […] Επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο έχουμε πει και έχει επιβεβαιωθεί και από όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θεσμούς, ότι κρατήσαμε ψηλά τον πήχυ της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης σε αυτούς που έχουν πληγεί […] Πάντα σε μία συζήτηση ενός κορυφαίου πολιτικού οργάνου θα υπάρχουν σκέψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις και αυτό είναι θεμιτό. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια έχει επιβεβαιώσει αυτή τη δημοκρατική του λειτουργία».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.