Quantcast
«Νέο πακέτο βοήθειας τον Ιούνιο κατώτερο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ» - enikonomia.gr
share

«Νέο πακέτο βοήθειας τον Ιούνιο κατώτερο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ»

δημοσιεύτηκε:

Στους διαδρόμους του ΙΚΑ στο Νέο Κόσμο, η 33χρονη κομμώτρια Κατερίνα Δήμα με τον 8χρονο γιο της περιμένει να έρθει η σειρά της για να ανανεώσει το βιβλιάριό της. Αν και η ημέρα είναι βροχερή ο κόσμος που περιμένει είναι πολύς.

Η γυναίκα έφτασε στα γραφεία του ΙΚΑ στις το πρωί και για αρκετές ώρες περίμενε υπομονετικά να εξυπηρετηθεί, ενώ τριγύρω της άνθρωποι κάθονταν στο πάτωμα ή όπου αλλού έβρισκαν, καθώς ο μικρός χώρος έχει καταληφθεί από κόσμο που, τελικά, δεν εξυπηρετείται. «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε αυτή τη χώρα δεν ξέρω αν μπορώ να σκέφτομαι για σύνταξη», λέει με πικρία στη δημοσιογράφο του Bloomberg που πραγματοποιεί το επιτόπιο ρεπορτάζ.

Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουν πως τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Τα ταμειακά αποθέματα κινδυνεύουν να εξαντληθούν αυτό το μήνα και υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η κυβέρνηση δεν θα βρει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθούν τα χρήματα. Παρά ταύτα, σημειώνει το ρεπορτάζ, τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν έντονα, καθώς έπονται πληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και χρήματα από την Ευρωζώνη δεν έρχονται.

Το τρίτο πακέτο

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, Βολφάνγκο Πίκολι: «Το νέο πακέτο βοήθειας που θα προσφερθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο, είναι πολύ πιθανό να υπολείπεται των προσδοκιών που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και τα περιθώριο στο δημοσιονομικό μέτωπο. Μένει να δούμε πώς θα καταφέρει ο Τσίπρας να το ”πουλήσει” στο κόμμα του».

Πάντως, συμπληρώνει το άρθρο, και για τον Τσίπρα είναι κάτι νέο να προσπαθεί να βρει χρήματα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας, τη στιγμή που υποσχόταν να αναστρέψει την κατάσταση. Φαίνεται, όμως, πως πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής για τους Έλληνες αυτή η κατάσταση.

Η επιθετική τακτική

Μια άλλη πτυχή του θέματος είναι η πρόσφατη επιθετική τακτική που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο εξωτερικό. Κατά τον Χανς Χούμες της3 Greylock Capital Managment: «Και οι δύο τους αύξησαν τη ρητορική τους εσχάτως διότι ειλικρινά δεν κέρδισαν τίποτα από τον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Είδαν τη δημοτικότητά τους να πέφτει στο εσωτερικό, επομένως είναι σαν να είπαν ”γιατί να μην ακολουθήσουμε μια πιο σκληρή γραμμή και να δούμε τι είδους παραχωρήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε;”».

Οι πληρωμές

Και όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και άλλων 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή τόκων. Ο οίκος κάνει λόγο για έλλειψη σαφούς σχεδίου χρηματοδότησης και σημειώνει πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη στιγμή που φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ οι αναλήψεις από τις καταθέσεις φεύγουν συνεχώς. Για την S & P το σενάριο της εξόδου από το ευρώ θα έχει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και του προσδίδει τη σοβαρότητα που κουβαλάει.

Πίσω στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, δίπλα στην Κατερίνα Δήμα και το γιο της, ο 75χρονος Δημήτρης Χαρβέλας, συνταξιούχος λιμενεργάτης, απαξιεί να ασχοληθεί με όλες αυτές τις ανησυχίες και δηλώνει: «Πιστεύω σε αυτή την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις συντάξεις. Ψήφισα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι άλλοι με απογοήτευσαν. Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό το εμπόδιο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.