Quantcast
Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη: Θεωρώ ότι το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο πρόγραμμα! - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη: Θεωρώ ότι το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο πρόγραμμα!

δημοσιεύτηκε:

Nέα Υόρκη

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και ότι ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ομιλία του στο 19ο Capital Link Ιnvest Greek Forum που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,συμμετείχε στο συνέδριο μαζί με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ προέβλεψε ότι «θα μείνει στο πρόγραμμα» ενώ για στους πλειστηριασμούς σημείωσε ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι «δεν θα κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών δήλωσε :

– ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

“ Ήρθα εδώ με καλές προσδοκίες για το κλίμα που θα αντιμετωπίσω εγώ και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι πεπεισμένοι οι επενδυτές όλων των ειδών, ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, ότι τελείωσε εγκαίρως το SLA και η αξιολόγηση η τρίτη για το 2018 νωρίς, και νομίζω ότι όλοι δεν συζητάνε πλέον τι έκανε η κυβέρνηση, αλλά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Είναι πολύ ευχάριστο και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρέος την φύση της εξόδου από την κρίση, την επόμενη ημέρα, τις εξελίξεις, είναι μια ατζέντα που κοίταγε προς τα εμπρός και με θετικό πρόσημο. Έχω δει και οι συνάδελφοι έχουν δει μια μεγάλη γκάμα επενδυτών που ενδιαφέρονται για άμεσες ξένες επενδύσεις που ενδιαφέρονται για μετοχές, που επενδύουν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, που έχουν διαφορετικές ανησυχίες και ερωτηματικά, αλλά όλα με θετικό πρόσημο και αυτό φάνηκε και στην συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του, αν παρατηρήσατε με τους πέντε επενδυτές, σε πολύ καλό κλίμα. Ο πιο σκεπτικιστής είπε ότι τους προβληματίζουν περισσότερο οι γεωπολιτικές εξελίξεις και όχι η Ελλάδα”.

– ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

“Δεν κάνουμε κινήσεις για λόγους επικοινωνίας. Ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές που δεν ανακοινώνεται πριν βγούμε. Κάναμε την πρώτη, την δεύτερη την κάναμε για λόγους ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων. Όπως είπε ο πρώτος ομιλητής σήμερα, καταφέραμε ακόμα να δείξουμε ότι οι έλληνες επενδυτές που μπήκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους πιστεύουν ότι το ρίσκο της Ελλάδας να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα έχει τελειώσει. Με αυτό το πρόγραμμα συνεχίζουμε, πρέπει να δώσω τα εύσημα στον διευθυντή του ΟΔΔΥ που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό με επαγγελματικό τρόπο. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι προηγούμενης κυβέρνησης που είναι άξιοι αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ”.

– ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ



“Διαμορφώνεται ένα κλίμα αλλά είναι καλύτερο από πέρυσι. Έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί, το θέμα δεν είναι πρωτίστως θέμα καταστολής, το θέμα είναι να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει προστασία γι’ αυτούς που πρέπει να υπάρχει, ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να έχει κοινωνική στέγαση και να παρέμβει όπως παρεμβαίνουμε στα αντίμετρα για στεγαστικά δάνεια και νοίκι, αλλά η αγορά για τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε αυτήν την κανονικότητα δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνουν το δάνειό τους. Υπήρχαν δυσκολίες λόγω κρίσης, έχουμε βάλει πλέγμα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018, δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει τότε η προστασία, εάν κάποιος πάρει το σπίτι του τότε, μπορεί να αξιοποιήσει το νόμο για τα επόμενα χρόνια. Δεν σταματάει ο νόμος αλλά δεν μπορούν να μπούνε άλλοι μετά το 2018. Έχουμε μιλήσει με συμβολαιογράφους, έχουμε οργανώσει να υπάρχει μια ομάδα εργασίας που θα επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν.

-ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος, δεν έχει παγώσει, θέλουμε διευκρίνιση για το μέτρο που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2017.Θέλουμε να δούμε τι σημαίνει για παράδειγμα η ρήτρα ανάπτυξης και να γίνει πιο συγκεκριμένο τι θέλουν να γίνει για το χρέος, το ΔΝΤ θα πάρει μια απόφαση για το εάν μπορεί να συνεχίσει στο πρόγραμμα. Η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση του ΔΝΤ είναι κάτι που θα γίνει αργότερα. Το ΔΝΤ θα πει εάν είναι ευχαριστημένο για την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος του ESM. Το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο θα θέλει είτε να έχουμε τελειώσει τα προαπαιτούμενα τα δικά τους και από την άλλη την συζήτηση για το χρέος. Η αίσθησή μου είναι ότι θέλει να παραμένει στο πρόγραμμα. Να ανανεώσει το stan by arrangement. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τρέχει. Έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια ότι εμείς όχι μόνο καλύπτουμε τα Key deliverables από το πρόγραμμα του ESM αλλά και τα structure benchmarks (prior actions) στο ΔΝΤ. Τώρα πια ό,τι έχουν να πουν το έχουν πει”

– ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΔΙAΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2019-2020 ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

“Αυτό δεν είναι της παρούσης. Είναι από τις συζητήσεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης”

– ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FUND

“Νομίζω ότι το ακούσατε κι από τον ίδιο τον κύριο Κουδούνη (σ.σ CEO της Calamos Ιnvestemets) σε συζήτηση πριν από λίγο. Εγώ τον άκουσα να λέει για ποιους λόγους είναι ευχαριστημένος από αυτήν την επένδυση. Είπε ότι κοίταξαν πρώτα το περιουσιακό στοιχείο που θα αγόραζαν και ύστερα την οικονομία της Ελλάδας και είναι ευχαριστημένοι και με τα δύο”.

Ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και σήμερα Τρίτη θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 15.45 μ.μ. ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Capital Link Invest in Greece Forum είναι ένα Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα που πραγματοποιείται για 19 συνεχή χρόνια στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς. Στο Συνέδριο συμμετέχουν ανώτατοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και παραδοσιακά το Συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street.

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.