Quantcast
Δραγασάκης: Η χώρα βγαίνει από τη μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης: Η χώρα βγαίνει από τη μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

δημοσιεύτηκε:

«Η χώρα βγαίνει από τη μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Η πορεία είναι δρομολογημένη και καμία δύναμη δεν μπορεί πλέον να την ανακόψει ή να την εκτρέψει. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες αρκετά νωρίτερα.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στο διεθνές συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «στις συνθήκες που διαμορφώνονται, προτεραιότητα τώρα αποκτά ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό, είπε ότι «αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα πολλαπλά τραύματα στο κοινωνικό σώμα». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι «πρέπει να εντοπίσουμε τις δυνατότητες και να τις αξιοποιήσουμε οργανωμένα για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να μειώσουμε δραστικά την ανεργία και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες που στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν επικίνδυνα διευρυνθεί».

Στην συνέχεια ο Γιάννης Δραγασάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην συμμαχία φορέων της Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «θεμελιώνεται σε αρχές που θέλουν να υπερβούν τις παθογένειες του παρελθόντος» και εξήγησε:

«Θεμελιώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε συνθήκες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας. Αναδεικνύουν το ρόλο της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη σύγχρονων δημόσιων πολιτικών, που μαζί με τη συνεργασιμότητα και τη διασυνδεσιμότητα, αποτελούν τα μέσα για την υλοποίηση κοινά καθορισμένων στόχων.

Αυτές οι αρχές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι σημαντικές, «διότι μετά την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης και της επιτροπείας δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για ανάπτυξη, γενικώς, αορίστως, και με νεφελώδη τρόπο, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που επιδιώκουμε δεν θα είναι ληστρική, αλλά θα σέβεται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, θα είναι δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη».

Επίσης, είπε ότι «δεν θα είναι ανάπτυξη που διευρύνει τις ανισότητες, αλλά θα έχει κοινωνικές δεσμεύσεις και θα υπηρετεί κοινωνικούς στόχους, με πρώτο μεταξύ αυτών τη μείωση της ανεργίας, θα είναι, δηλαδή δίκαιη ανάπτυξη».

Ακόμη, ανέφερε ότι «δεν θα είναι κερδοσκοπική «φούσκα», αλλά θα είναι πραγματική και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να θέσουμε τους όρους της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης πάνω στους οποίους θα θεμελιώσουμε το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης».

Στην συνέχεια ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να υμνούμε γενικά την επιχειρηματικότητα, συγχέοντας αδιακρίτως ευκαιριακές, κερδοσκοπικές δραστηριότητες, ακόμη και παραβατικές πρακτικές, με κοινωνικά υπεύθυνες μορφές επιχειρηματικότητας, που συνεργάζονται και καινοτομούν, επενδύουν στην έρευνα και το ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και αναζητούν νέες αγορές». Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «αυτή ακριβώς η επιχειρηματικότητα, που κατανοεί την ευρύτερη κοινωνική της ευθύνη, έχει τη στήριξή μας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο μοντέλο εξόδου από τη κρίση, που όπως είπε, θα στηριχθεί στην συνεργασία, στην δικτύωση και στην διασύνδεση.

Όπως εξήγησε, «η συνεργασιμότητα, η δικτύωση και η διασυνδεσιμότητα, αντιπροσωπεύουν από κοινού μία κρίσιμη ανάγκη, αλλά και δυνατότητα ταυτόχρονα». Από τη μία πλευρά συνέχισε , «αποτελούν κρίσιμη ανάγκη, διότι η δομή της οικονομίας μας στηρίζεται σε μικρά μεγέθη και χαρακτηρίζεται από έντονο κατακερματισμό και αποσπασματικότητα». Από την άλλη, πρόσθεσε «αποτελούν κρίσιμες παραγωγικές δυνάμεις, υποτιμημένες από τις ως τώρα κυρίαρχες πολιτικές».

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «οι άυλες παραγωγικές δυνάμεις, όπως η συνεργασιμότητα, και η διασυνδεσιμότητα είναι αναντικατάστατες» και εξήγησε: «Μας επιτρέπουν να άρουμε, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, την αποσπασματικότητα, τον κατακερματισμό και τις ανισότητες της ανάπτυξης, να αντισταθμίσουμε τα μειονεκτήματα, χωρίς να καταστρέψουμε τα πλεονεκτήματα της παραγωγής σε μικρή κλίμακα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επιτάχυνση της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις και να συγκροτήσουμε συλλογικά οχήματα, που να διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές και τη συμμετοχή σε διεθνείς αλυσίδες αξίας».

«Στόχος μας», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «είναι η μικρή δομή, από παράγοντας υστέρησης να μετασχηματιστεί σε καταλύτη προόδου και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο μέσω της συνεργασίας, της δικτύωσης και της διασύνδεσης».

«Για να μπορέσουμε, όμως, να αξιοποιήσουμε αυτήν την παραγωγική δυνατότητα», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, «πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο ευνοϊκό “οικοσύστημα” θεσμικών εργαλείων, κινήτρων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και διαδικασιών που θα μας επιτρέπουν να αξιολογούμε τις εμπειρίες μας και να τις μετατρέπουμε σε δημόσιες πολιτικές και πρακτικές για δράση».

Για αυτό η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης, «παρά τους περιορισμούς και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες που κυριαρχούσαν ως τώρα, εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία ενός τέτοιου ευνοϊκού οικοσυστήματος για τη συνεργασία και τη διασύνδεση» και αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες όπως:

*Το φόρουμ αγροδιατροφής – μεταποίησης – τουρισμού, με στόχο ο τουρισμός να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής.

*Την στήριξη των συλλογικών μορφών οργάνωσης των αγροτών και των μικροπαραγωγών, για την υπέρβαση του προβλήματος του μικρού κλήρου και την αξιοποίηση δυνατοτήτων και ευκαιριών.

*Την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ώστε να καταστεί ένας διακριτός τομέας της οικονομίας και της απασχόλησης.

*Το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, για την εξοικονόμηση ενέργειας τη μείωση του κόστους και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, μέσα από συλλογικά σχήματα.

*Τα συλλογικά σχήματα μικροπιστώσεων, ώστε να υπερβούμε τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επαγγελματιών και της μικρής επιχειρηματικότητας.

Πολλά από αυτά τα μέτρα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, ενώ το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους σύντομα. Όσον αφορά στο σχεδιασμό για τις μικροπιστώσεις αναμένεται, όπως είπε, να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάρτιο του 2018.

Στην συνέχεια ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της κοινωνίας και όπως τόνισε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται αυτός ο ρόλος γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος, διότι όπως είπε, «η ίδια η κοινωνία κάνει, τελικά τις επιλογές που καθορίζουν το μέλλον» και πρόσθεσε: «Η ίδια η κοινωνία απονομιμοποιεί θεσμούς και πολιτικές. Ο μετασχηματισμός στο κράτος και την οικονομία, η έξοδος από τη κρίση, η αξιοποίηση των νέων θεσμών που δημιουργούμε, προϋποθέτουν την κοινωνία όρθια, ενημερωμένη και ενεργή. Πρέπει, λοιπόν, από μια κοινωνία ανάθεσης να περάσουμε σε μια κοινωνία συμμετοχής. Στη διαδικασία αυτή, ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης αποκτά ξεχωριστή σημασία».

Σχετικά με τις προοπτικές της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης και έφερε ως παράδειγμα την μείωση της ανεργίας, το τελευταίο έτος, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικό κεφάλαιο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελούν, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, τα μεγάλα έργα υποδομής.

Όπως είπε, «η παράδοση των σύγχρονων οδικών αξόνων, Πάτρας – Κορίνθου και Ιόνιας Οδού, μέσα στο 2017, έθεσε τέλος στο καθεστώς αποκλεισμού και στην εικόνα των για χρόνια ημιτελών έργων, δίνοντας νέα αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή».

Επίσης, ανέφερε ότι «περαιτέρω ώθηση στην αναβάθμιση των υποδομών της περιφέρειας θα δώσει η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Αθήνας, η ολοκλήρωση και αξιοποίηση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και άλλα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται, σε συντονισμό και συνεργασία με την περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.