Quantcast
Άλλαξε ο Κοντονής τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς μετά τη θύελλα και στον ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Άλλαξε ο Κοντονής τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς μετά τη θύελλα και στον ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής – μετά το έντονο παρασκήνιο – στη διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή για αυτεπάγγελτες διώξεις και συλλήψεις όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς με στόχο την προστασία των συμβολαιογράφων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά τις έντονες αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάλειψε την τελευταία στιγμή στη Βουλή την αναφορά περί αυτεπάγγελτης δίωξης για την «απειλή», η οποία πλέον θα διώκεται κατ έγκληση, δηλαδή μετά από μήνυση κατά όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Μετά τις αλλαγές, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

– ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)

– παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

Από την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Δείτε την αλλαγή Κοντονή στην τροπολογία:



Συγκεκριμένα, αφαιρείται η παράγραφος 2 η οποία προβλέπει: «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς ή υπάλληλοι αυτών, ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών.»

Οι «ζυμώσεις»

Ο κ. Κοντονής είχε ενημερώσει νωρίτερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επρόκειτο για αίτημα των συμβολαιογράφων προκειμένου να άρουν την αποχή. Στην αλλαγή αυτή φέρεται να συμφωνούν οι συμβολαιογράφοι.

Παράλληλα έγινε γνωστό οτι προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συμβιβασμός εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πρόταση «κλειδί», με πρωτοβουλία που θα υπάρξει μετά τις γιορτές η οποία θα ενισχύει την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Οι κύριοι Τσακαλώτος – Κοντονής ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι απο τους οποίους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την τροπολογία, φέρεται να είπαν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε πρόβλημα με τους δανειστές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Κοντονής , επιστρέφοντας στην Ολομέλεια, έριξε το «γάντι» στην Αντιπολίτευση, λέγοντας: Μας κατηγορούν ότι ανεχόμαστε και υποθάλπουμε τη βία και τώρα που έρχεται η διάταξη αυτή για να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους από τη βία, εκείνοι που δηλώνουν κατά της βίας λένε ότι δεν θα την ψηφίσουν.


Από πλευράς βουλευτών ο Νίκος Φίλης πρότεινε να υπάρξει μια νομοτεχνική βελτίωση που να κάνει σαφή την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους εμποδίζουν την διαδικασία, ζήτησε ο Μιχελογιαννάκης.

Μόνο ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε με γραπτή του δήλωση να αποσυρθεί η διάταξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει αν παραμείνει.

Εφόσον έχει ψηφιστεί η τροπολογία τον Ιανουάριο επιστρέφουμε στα Ειρηνοδικεία, δήλωσε στον realfm ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας.

Nωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που μίλησε στον realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπαν ότι δεν πρόκειται για νέο νομικό πλαίσιο αλλά για επέκταση του ήδη ισχύοντος στα δικαστήρια ΚΑΙ στα συμβολαιογραφικά γραφεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσέθεσε με νόημα: «Να δούμε αν θα εφαρμόσουμε την διάταξη».

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.