Quantcast
Βουλγαρική πρεσβεία: Η Ελλάδα εγγυητής για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων - enikonomia.gr
share

Βουλγαρική πρεσβεία: Η Ελλάδα εγγυητής για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα και Βουλγαρία είναι εγγυητές για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων εκτιμά ο επιτετραμμένος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα, Βεσελίν Ιβάνοβ σημειώνοντας ότι,η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί στοίχημα για τη σταθερότητα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη.

Μάλιστα ενόψει της εκδήλωσης της Δευτέρας στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος εργασιών και των πολιτικών προτεραιοτήτων της βουλγαρικής προεδρίας, ο εκτελών χρέη πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα για περισσότερο από ένα χρόνο,ο επιτετραμμένος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει στο ΑΠΕ τους βασικούς στόχους της, ενώ προχωρεί και σε εκτενή ανάλυση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και των προοπτικών ανάπτυξής τους, με έμφαση την ενέργεια.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ.Ιβάνοβ στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Η Βουλγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας; Πώς υποδέχεται η Βουλγαρία τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης;

Απ. Η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου του 2018 αποτελεί προνόμιο, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη. Ο βασικός μας στόχος είναι να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, απτά για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη απασχόληση, αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και πιο ισχυρή παρουσία της ΕΕ στον παγκόσμιο σκηνικό. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκουμε την ενθάρρυνση της εταιρικής σχέσης και της από κοινού συνεργασίας. Θα αναζητήσουμε ισορροπία ανάμεσα στις ιδιάζουσες προτεραιότητες των κρατών-μελών και των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη βάση αυτή καθορίστηκαν οι προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας, οι οποίες είναι: το μέλλον της Ευρώπης και οι νέοι άνθρωποι- οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική σύγκλιση, ασφάλεια και σταθερότητα σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων, ψηφιακή πρόοδος και ικανότητες του μέλλοντος.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε για την επιτυχή επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως το μέλλον της Ευρώπης και το Brexit, η μετανάστευση και η ασφάλεια, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η ψηφιακή πρόοδος και η ρύθμιση της οικονομίας.

Ένα από τα θέματα αυτά -η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης- εισχωρεί σε αποφασιστική φάση. Το περασμένο έτος λανσαρίστηκαν σημαντικές προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές με μονοσήμαντες αντιδράσεις από τις χώρες-μέλη. Όλες εκείνες οι προτάσεις, όμως, έχουν ένα κοινό τελικό σκοπό- την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ένωση.

Για τη Βουλγαρία ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρος. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και τις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Η Βουλγαρία παραμένει σταθερά δεσμευμένη να εξακολουθήσει να κινείται στον δρόμο προς τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής στον μηχανισμό ERM2, των συναλλαγματικών ισοτιμιών, και τη Συμφωνία Σένγκεν. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω ευγνωμοσύνη για την απαρέγκλιτη ελληνική υποστήριξη προς την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για την προσχώρηση της στη ζώνη Σένγκεν.

Ερ. Πρόκειται η βουλγαρική προεδρία να αναλάβει από κοινού δράσεις με την Ελλάδα σχετικά με θέματα της περιοχής μας;

Απ. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν παρόμοια θέση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κοινή είναι η άποψή μας, πως η ένταξη τους στην ΕΕ αποτελεί στοίχημα για τη σταθερότητα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τα Δυτικά Βαλκάνια θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της βουλγαρικής Προεδρίας. Με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, στις 17 Μαΐου του 2018 η Σόφια θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Μπορεί να λεχθεί πως η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει ένα είδος συνέχιση του διαλόγου στο επίπεδο αυτό μεταξύ ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003. Στη συνάντηση θα δοθεί έμφαση στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής ως μέρος της ατζέντας της ΕΕ.

Επίσης σχεδιάζεται η διεξαγωγή σειρά συναντήσεων εμπειρογνωμόνων και η ένταξη των χωρών της περιοχής σε άτυπα σχήματα συζητήσεων σε τομείς, όπως δικαιοσύνη και εσωτερικά θέματα, οικονομία, πολιτισμός κ.ά. Προγραμματίζεται, επίσης, ειδική συζήτηση σχετικά με το επενδυτικό κλίμα. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αισθητής προόδου ως προς τη συνεργασία και τη συνδεσιμότητα της περιοχής με την ΕΕ.

Ασφαλώς, η πρόοδος της κάθε χώρας που επιθυμεί να ενταχτεί στην ΕΕ εξαρτάται από τις επιτεύξεις της ίδιας της χώρας, από το αν πληροί τα καθιερωμένα κριτήρια και από την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Προϋπόθεση- κλειδί είναι η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και η συνολική περιφερειακή συνεργασία.

Ερ. Ως επιτετραμμένος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για το 2018;

Απ. Η φετινή χρονιά θα είναι γεμάτη με πληθώρα προκλήσεων, αλλά και με σημαντικές αποφάσεις για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι σε όλους εμάς να ζήσουμε σε κλίμα ενότητας και συνεννόησης. Σήμερα η Ευρώπη αποτελεί σύμβολο ευημερίας και προόδου, χάρη στην συνοχή της Κοινότητας στη διάρκεια των χρόνων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Βουλγαρίας επέλεξε ως μότο για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης το σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει». Αυτό είναι το πιστεύω μας, για τη σοφία του οποίου έχουμε πειστεί κατά την ιστορική μας πορεία ως έθνος. Τα παραδείγματα ενότητας και αλληλοκατανόησης, πιστεύω, πρέπει πάντα να ξεκινούν από εμάς τους ίδιους- τους γείτονες και φίλους.

Ερ. Ποιες είναι οι προοπτικές των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη;

Απ. Με τα χρόνια η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν οικοδομήσει εταιρική και συμμαχική σχέση, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντίστοιχα. Η στρατηγική μας εταιρική σχέση οικοδομείται στη βάση της φιλίας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Οι δύο χώρες είναι εγγυητής για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων. Απόδειξη για τις άριστες σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα αποτελεί ο ενεργός πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Επιτρέψτε μου να επισημάνω, πως όχι τυχαία η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Βούλγαρου Προέδρου σε χώρα της περιοχής ήταν ακριβώς στην Ελλάδα.

Δημιουργήσαμε και επιτυχώς λειτουργεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ανασκόπησης όσων επιτεύχθηκαν, καθώς και ενθάρρυνσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων και πιο συγκεκριμένα για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Ενεργές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, καθώς και για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ερ. Τι ρόλο διαδραματίζει ο τομέας ενέργειας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων;

Απ. Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας ακολουθεί συνεπή ενεργειακή πολιτική, προσανατολισμένη στο να εγγυηθεί η ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας, όσο και της ΕΕ ως σύνολο. Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου είναι στρατηγικός μας στόχος.

Θεωρούμε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στον τομέα της ενέργειας. Η υλοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) είναι ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την εισαγωγή φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές για τις δύο χώρες μας και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου Βορρά-Νότου για την Ευρώπη. Ο IGB αποτελεί έργο κλειδί και λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση του με άλλα έργα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων θα ξεχώριζα τον TAP, (τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποτελεί μέρος του Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου) και την πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Το σχέδιο υπέργειας σύνδεσης μεταξύ του υποσταθμού «Μαρίτσα-Ιζτοκ» και του υποσταθμού «Νέας Σάντας» περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο Έλληνας χειριστής του συστήματος υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης για το έργο, ενώ η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αντιμετωπίζει τον αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ως έργο εθνικής σημασίας.

Η χώρα μας προσδίδει εξαιρετική σημασία στη συνεργασία με τη Ελλάδα για τον διμερή συντονισμό και την εναρμόνιση των θέσεων πάνω στις νομοθετικές προτάσεις και τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.

ΕΡ. Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι βασικές προκλήσεις για τα Βαλκάνια κατά το 2018;

Απ. Ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις το 2018 θα σχετίζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, την ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής αμοιβαίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα ανοίγονται και νέες δυνατότητες συνεργασίας για το μέλλον της περιοχής μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εμάς εξαρτάται να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές στο πλαίσιο ενός ενεργού διαλόγου και συντονισμού, στη βάση του μεγάλου δυναμικού των λαών μας και προς το συμφέρον του κοινού μας καλύτερου μέλλοντος.

Ερ. Πώς βλέπει η Βουλγαρία την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ στην περιοχή (Βουλγαρία-Ελλάδα-Ρουμανία-Κροατία), καθώς και των βαλκανικών κρατών και της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ;

Απ. Κοινός μας στόχος είναι η εγγύηση της σταθερότητας και της ευημερίας της περιοχής, ο οποίος βασίζεται στους κοινούς μας ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Η Βουλγαρία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εταίρους, χώρες-μέλη, με σκοπό τη διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την εδραίωση εποικοδομητικού περιβάλλοντος, που θα στηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Διαφορετικά σχήματα συναντήσεων, στα οποία προσελκύονται μία ή περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν τη δική τους επιπρόσθετη αξία και σπουδαιότητα για την ευημερία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα σε όλες τις διαστάσεις της – υποδομών, μεταφορών, ψηφιακής, ενεργειακής, κοινωνικής, ως βασικός παράγοντας ενθάρρυνσης υλοποίησης επενδύσεων στην περιοχή και βελτίωσης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στην αλληλεπίδραση μεταξύ των Βαλκανίων και της ομάδας του Βίσεγκραντ, υπάρχουν σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ, όπως παραδείγματος χάριν η πολιτική συνοχής, η κοινωνική πολιτική, ο τομέας της ενέργειας/ενεργειακής ασφάλειας και κλίματος, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων κ.ά. Συνεργαζόμαστε, επίσης, στα θέματα της μετανάστευσης, της πολιτικής ασύλου, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.