Quantcast
Bloomberg: Μήπως είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ για τον έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα; - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Μήπως είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ για τον έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα;

δημοσιεύτηκε:

Πώς μπορείς να χαρτογραφήσεις ένα κενό έδαφος; Ποια εκτίμηση μπορείς να κάνεις για τα ελληνικά ταμεία από τη στιγμή που αδειάζουν μέρα με τη μέρα;

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ ξαναθυμάται την άποψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα και την κρίνει εκ των υστέρων. Τότε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είχε εκφράσει την άποψη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, πως ίσως χρειαστεί να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στην Ελλάδα. «Εκείνη τη στιγμή φαινόταν σαν μια τρελή αδιακρισία. Γιατί το ανώτερο στέλεχος της Ευρωζώνης να πει στους ανθρώπους ”Ξέρετε, σκοπεύουμε να κλειδώσουμε τα χρήματά σας στο εσωτερικό της χώρας, επομένως όσο μπορείτε σηκώστε τα”;», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.

Το θέμα, λοιπόν, είναι οι τραπεζικές εκροές που το τελευταίο διάστημα (λίγο πριν από τις εκλογές και τους τελευταίους δύο μήνες) έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Η κίνηση της ΕΚΤ

Εκ του αποτελέσματος, ενδέχεται, να δικαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει ο Ολλανδός αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ ενισχύεται ο φόβος για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από την κίνηση της ΕΚΤ να δώσει αυτή τη φορά περισσότερα χρήματα μέσω του ELA. «Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις το κίνητρο από τον αλτρουισμό. Μήπως ήταν ένα καρότο προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να της δώσει κίνητρα να πάρει στα σοβαρά τις απαιτήσεις των δανειστών για προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις; Ή, μήπως, αυτή η παροχή έκτακτης ανάγκης ήταν μια ευθεία αναγνώριση ότι τα χρήματα -σχεδόν- τελειώνουν για την Ελλάδα, όπως και ο χρόνος; », εξηγεί το άρθρο.

 

 

Η διαγραμματική απεικόνιση της εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα είναι το ίδιο δραματική με τις πληροφορίες των τελευταίων μηνών και εβδομάδων. Είναι ολοφάνερη η βουτιά στις τραπεζικές καταθέσεις

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είχε περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει 15% λιγότερα σε σχέση με το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η τάση δεν φαίνεται να ελαττώνεται. Σε σημείο οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μόλις 133 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα είναι το χαμηλότερο της δεκαετίας.

 

Άραγε, είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ; Ο Γκίλμπερτ αποφαίνεται: «Προφανώς, μιλούσε για μια έσχατη λύση, προέβαλλε το χειρότερο δυνατό σενάριο, βλέποντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αιμορραγεί. Επιπλέον, ο λόγος που η ΕΚΤ έγινε ξαφνικά πιο χαλαρή δεν έχει να κάνει με μια χειρονομία φιλίας προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ότι ο δανειστής της επιβάλλεται να δράσει. Επί του παρόντος, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες καταθέτες, υπό τον κίνδυνο του Grexit, αποσύρουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.