Quantcast
Στα «χαρακώματα» πάλι για Novartis: Κάλπες στη Βουλή με αφορμή πρόταση της ΝΔ για προανακριτική - enikonomia.gr
share

Στα «χαρακώματα» πάλι για Novartis: Κάλπες στη Βουλή με αφορμή πρόταση της ΝΔ για προανακριτική

δημοσιεύτηκε:

Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Στα “χαρακώματα” μπαίνουν και πάλι σήμερα Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του νυν υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και ο προγραμματισμός είναι να έχει ολοκληρωθεί στις 10.30 το βράδυ με μυστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί σε τρείς κάλπες. Θα πάρουν τον λόγο 9 εισηγητές, 8 από όλα τα κόμματα και 1 ανεξάρτητος. Θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων με τοποθετήσες διάρκειας 12 λεπτών. Οι τρεις εγκαλούμενοι υπουργοί θα πάρουν το λόγο για 20 λεπτά. Από τη κυβέρνηση θα λάβουν τον λόγο οι αρμόδιοι υπουργοί ενώ θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται απίθανο να εγκριθεί από την Ολομέλεια καθώς απαιτείται πλειοψήφια 151 ψήφων.

Για την ιστορία, η εισηγητική έκθεσή της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ, ερείδεται σε δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και όπως υποστηρίζουν «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Στην πρόταση τους οι βουλευτές της ΝΔ ισχυρίζονται επίσης ότι το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση έφερε την υπογραφή σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην του βουλευτή της Μάριου Σαλμά, ο οποίος είναι στους αναφερόμενους στην υπόθεση που διερευνά ήδη η προανακριτική επιτροπή.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.