Quantcast
Ελλάδα αλλά όχι χρέος στο «μενού» του Eurogroup - enikonomia.gr
share

Ελλάδα αλλά όχι χρέος στο «μενού» του Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση υπενθυμίζεται ότι οι τεχνοκράτες των χωρών μελών, δηλαδή το EWG, διαπίστωσε στις 2 Μαρτίου ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα που απέμεναν σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έναρξη της διαδικασίας για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει μόλις επικυρωθεί η συμφωνία από εθνικά κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Μαρτίου.

Εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα και για την έναρξη της διαδικασίας της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις πήγαν καλά, σύμφωνα με δήλωση που έκανε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό το στόχο ολοκλήρωσης μέσα στο Μάιο της τέταρτης αξιολόγησης και των 88 προαπαιτούμενων που τη συνοδεύουν.


Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί δεν θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γιατί πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με το ΔΝΤ. Δεν θα συζητήσουν επίσης ούτε για την επιτήρηση μετά την ολοκλήρωση της προγράμματος τον Αύγουστο.

Βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup είναι οι προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 23 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν θέσει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να λάβουν τις πρώτες αποφάσεις για τις αλλαγές, ξεκινώντας από την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.