Quantcast
Spiegel: Αύξηση επιτοκίων αναμένει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ - Πόσο θα "ανέβει" το κόστος - enikonomia.gr
share

Spiegel: Αύξηση επιτοκίων αναμένει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ – Πόσο θα “ανέβει” το κόστος

δημοσιεύτηκε:

Οι αγορές προεξοφλούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει του χρόνου στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, ενώ η κεντρική τράπεζα εξετάζει επίσης το πώς και πότε θα βάλει τέλος στο QE.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναμένει αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα χρόνια και προετοιμάζεται να δημιουργήσει “δικλείδες ασφαλείας” ώστε το επιπλέον κόστος να μην προκαλέσει προβλήματα στους στόχους του προϋπολογισμού.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός μέχρι το 2022 προβλέπει μια απαραίτητη εξομάλυνση του περιβάλλοντος στις κεφαλαιαγορές».

Οι ειδήμονες συνήθως βλέπουν ως «κανονικά» τα επιτόκια που κυμαίνονται μεταξύ 3-4%, έναντι των τωρινών επιτοκίων υπό του μηδενός, σημειώνει το Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, μια αύξηση 1% στα μέσα επιτόκια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα σήμαινε επιπλέον κόστη 10 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή πληροφοριών: Der Spiegel


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.