Quantcast
Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν είναι αντίπαλος της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν είναι αντίπαλος της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi είναι σύμμαχος στον αγώνα της χώρας για χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Michael Roth δήλωσε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό σε συνομιλίες με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Η αντιπαράθεση με την ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα ήταν “καταστροφικό” εάν η Ευρώπη αποτύχει να βάλει τη χώρα στο μονοπάτι για την ευημερία, δήλωσε σε συνέντευξη στο Βερολίνο, αναφέρει το Bloomberg. 

Με την Ελλάδα και τους πιστωτές της να αναζητούν μια χρηματοδοτική συμφωνία, το ταξίδι του Roth αντανακλά την προσπάθεια της Γερμανίας να εξομαλύνει τις σχέσεις και να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αναφέρει το πρακτορείο. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ο Roth συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.  

“Προσπάθησα να κάνω σαφές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ελλάδα ότι η ΕΚΤ είναι εταίρος και όχι αντίπαλος”, δήλωσε ο Roth την περασμένη Τρίτη, μια ημέρα μετά την επιστροφή του. 

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της επιτρέπουν ένα περιθώριο στα μέτρα που μπορεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτει ο Roth.

“Έχουμε παραχωρήσει ευελιξία και κατανοούμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να χαράξει μια νέα πορεία και να θέσει διαφορετικές προτεραιότητες”, δήλωσε. “Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει την ευελιξία αυτή, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους θεσμούς” στην Ευρώπη, δήλωσε. 

Τα δάνεια της ΕΚΤ κρατούν την Ελλάδα στην επιφάνεια καθώς η χώρα προσπαθεί να κερδίζει περισσότερα χρήματα από τους πιστωτές οι οποίοι κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για περισσότερα κεφάλαια, αναφέρει το πρακτορείο στο δημοσίευμα του. 

Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου τις δηλώσεις του Α.Τσίπρα ότι η ΕΚΤ “έχει ακόμη τη θηλιά στο λαιμό μας”, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τις νομισματικές αρχές στη Φρανκφούρτη ότι μεταχειρίζονται άδικα την κυβέρνηση του. Έχει ζητήσει από την ΕΚΤ άδεια για να αυξηθεί το βραχυπρόθεσμο χρέος, χωρίς επιτυχία.

Ενώ οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς της ΕΚΤ, το κοινό στη Γερμανία κατηγορεί την κεντρική τράπεζα ότι πιέζει τις αποδόσεις στις καταθέσεις με τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, αναφέρει ο Roth.

“Στη Γερμανία έχουμε μια πολύ διαφορετική συζήτηση σχετικά με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων”, αναφέρει ο Roth.

Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνουν ότι θέλουν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, ο Roth σημειώνει ότι η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγουν το ενδεχόμενο η αντιπαράθεση να φτάσει σε ένα σημείο που η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει λόγω ενός ατυχήματος. 

“Κανείς δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για ένα ‘Graccident’ και λιγότερο από όλους η ελληνική κυβέρνηση”, αναφέρει ο Roth. “Ο χρόνος εξαντλείται και αυτό είναι σαφές σε όλους. Κάθε μέρα, κάθε ώρα”.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.